EventsNieuwsVernieuwers aan het woord

8 x Inspiratie voor een futureproof paasbrunch

By 11 april 2020 No Comments

Omdat we allemaal thuisblijven met Pasen, des te meer redenen om wat lekkers op tafel te zetten. Dit jaar delen wij een recept geïnspireerd door het Voedingscentrum dat voldoet aan de Future Proof Food principes van Smaackmakers.

  1. Plant power
    Eet meer plantaardig en minder dierlijke producten als vlees, vis, kaas en zuivel.
  2. Think global, act local
    Kies voor producten uit de buurt. Kijk op Support Your Locals of FindFarm hoe jij lokale ondernemers en boeren kunt helpen en zet je paastafel dit jaar eens vol met lekkers uit de buurt. Of doneer een gezonde maaltijd van Jack Bean aan zorgprofessionals die tijdens Pasen hard door blijven werken. www.jackbean.nl/coronahulp
  3. Seizoensgebonden en vers
    Check de groente- en fruitkalender van Milieu Centraal en kies voor meer verse en minder bewerkte producten.
  4. No-Waste
    Voorkom/verminder voedselverspilling. Koop slim in, kook op maat en wees creatief met restjes. Kijk voor meer tips op de site van het voedingscentrum.
  5. Eerlijk & Keurmerken
    Als je wel voor vlees of eieren kiest, kies dan voor keurmerken zoals EKO (biologisch) of het Beter Leven keurmerk. Zoals de lekkere eitjes van Kipster uit de meest mens-, milieu en diervriendelijke kippenstal van de wereld.
  6. Gezond
    Duurzaam gaat hand in hand met gezond. Eet minder vaak bewerkte producten, breng variatie aan, eet meer vezelrijke producten en veel verse groenten en fruit.
  7. Innovatief
    Kijk uit naar nieuwe ontwikkelingen en nieuwe duurzame producten. Wij zetten er een aantal voor je op een rijtje.
  8. Verpakkingsbewust
    Let op de verpakkingen van je aankopen. Kies bewust en alleen voor verpakkingen waar ze nodig of van meerwaarde zijn.

Broodrolletjes met biet, hummus en veldsla (vegan)
Voor 2 personen

Ingrediënten

  • 2 volkoren boterhammen
  • 1 gekookt bietje
  • 2 eetlepels hummus
  • Handje veldsla

Bereiding

  1. Snijd de korstjes van de boterhammen en rol het brood met een deegroller wat platter.
    Tip: maak van de korstjes broodcroutons. Scheur de korst in kleine stukjes, besprenkel met olijfolie, peper en zout.
    Rooster in de oven op 180 graden in 10 minuutjes krokant.
  2. Was de sla en dep het goed droog.
  3. Snijd het gekookte bietje in dunne plakjes.
  4. Besmeer het brood met de hummus en beleg met sla en de plakjes biet.
  5. Rol het brood op en steek vast met een prikker.

 Bietjes over? Maak er carpaccio van!

  1. Leg de dunne plakjes biet over elkaar op een bord.
  2. Besprenkel met olijfolie en citroensap.
  3. Garneer met walnoten, kruiden en de broodcroutons van het vorige recept.

Eet smakelijk! Wij wensen jullie gezonde paasdagen toe.
Kwartiermakers Willem Lageweg, Natascha Kooiman, Jan Paul van Soest en Saskia Michel