NieuwsStandpunten

Persbericht: Transitiecoalitie Voedsel bepleit krachtige maatregelen voor gezonde voeding

By 4 oktober 2018 september 5th, 2019 No Comments

Aan de vooravond van het Preventieakkoord dat VWS-staatssecretaris Blokhuis momenteel voorbereidt pleit de Transitiecoalitie Voedsel voor krachtige maatregelen op het gebied van gezonde voeding. De coalitie wil onder meer dat de maatschappelijke kosten meer in de prijs van ongezond en niet duurzaam geproduceerd voedsel worden verwerkt. Dat kan via de introductie van het true cost/true price principe en via belastingmaatregelen van de overheid. Voorts pleit zij voor ingrijpende maatregelen om gezond en duurzaam voedsel voor de consument gemakkelijker bereikbaar te maken en de promotie van ongezond en niet duurzaam geproduceerd voedsel flink te reduceren.

Op donderdag 3 oktober 2018 heeft de Transitiecoalitie Voedsel een brief aangeboden aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de heer P. Blokhuis en aan de leden van de Vaste Commissie VWS van de Tweede Kamer en de partijen met wie het Preventieakkoord wordt gesloten. Met deze brief wil de Transitiecoalitie Voedsel staatssecretaris Blokhuis een aantal aanbevelingen aanreiken voor het Preventieakkoord dat hij deze herfst wil publiceren. De aanbevelingen hebben met name betrekking op de onderdelen voeding en obesitas.

Voedselomgeving
Willem Lageweg, kwartiermaker van de transitiecoalitie: “Wij willen een voedselsysteem waarin gezondheid, duurzaamheid, transparantie en eerlijke prijzen centraal staan. Dat is nu niet zo. De voedselomgeving in Nederland is volstrekt ongezond. Er is sprake van een overmatig groot aanbod en van intensieve promotie van goedkoop en ongezond voedsel, terwijl gezond voedsel nog veel te weinig de gemakkelijke en meest voordelige keuze is. Hierin moet een drastische omslag komen. Voedingsindustrie, supermarkten, cateraars, horeca, zorg- en onderwijsinstellingen en de overheid hebben hierin een zeer grote verantwoordelijkheid. Het is te simpel om de verantwoordelijkheid vooral bij de consument te leggen”.

Lees hier de volledige brief met alle aanbevelingen: Brief Preventieakkoord aan staatssecretaris namens TcV en de volledige tekst van het persbericht: Persbericht TcV over Preventieakkoord 2018