Interviews

InterviewsNieuws
7 oktober 2020

TEKEN VOOR EEN EERLIJKE VLEESPRIJS – OOK IN EUROPA

True Animal Protein Price (TAPP) Coalitie is een Europese petitie gestart https://goodfoodprice.eu voor een eerlijke vleesprijs in het kader van de EU Farm to Fork Strategie. Hier hebben Frans Timmermans…
InterviewsNieuws
7 oktober 2020

Provincies, ministerie van LNV en Taskforce Korte Keten slaan handen ineen

De Nederlandse provincies, het ministerie van LNV en de Taskforce Korte Keten gaan de komende tijd intensief samenwerken om de ontwikkeling van de korte keten te versnellen. Dat schrijft minister Schouten in…
InterviewsNieuws
1 oktober 2020

Gezonde voeding vereist stevig ingrijpen in de markt

Een van de grote maatschappelijke vraagstukken van deze tijd is dat we veel te ongezond eten. De coronapandemie heeft ons nog eens extra met de neus op de feiten gedrukt.…
InterviewsNieuws
15 september 2020

Eerlijke prijzen voor blije bijen, boeren en Betuwe

Hilde Engels is bestuursvoorzitter van De Coöperatie Betuwse Fruitmotor. Een prachtig voorbeeld van hoe een keten duurzaam ingericht kan worden. Samen met fruittelers uit de Betuwe, verwerkers, afnemers uit het…
InterviewsNieuws
20 augustus 2020

Het Hollandse AGV-tje op de schop: minder dierlijk, meer plantaardig

We kennen allemaal wel de afkorting AGV. Dat staat voor het oer-Hollandse combinatiegerecht: aardappelen, groente en vlees. Voor onze gezondheid, het klimaat en voor dierenwelzijn is het nodig om de…
InterviewsNieuws
30 juli 2020

Vechten voor echte en eerlijke prijzen

Er komt veel kijken bij de omslag naar een gezond en duurzaam voedselsysteem. Als TcV zien we kansen om de voedseltransitie te versnellen en zetten we zaken in gang waar…
InterviewsNieuws
16 juli 2020

Effect van gezonde bodem op voedselkwaliteit moet hoger op de agenda

Aandacht voor een gezonde bodem resulteert in een gezonder en beter product. Dat is de overtuiging van waaruit Arnold van Woerkom 20 jaar geleden anders is gaan boeren. Destijds werd…
InterviewsNieuws
8 juli 2020

TcV in gesprek met Jeroen Willemsen van Green Protein Alliance

Wie ben jij en wat is jouw rol In één generatie herstellen wat er in twee generaties is scheefgegroeid, dat is de doelstelling die Jeroen Willemsen zichzelf en de Green…
InterviewsNieuws
6 juli 2020

Gezond en duurzaam eten van eigen bodem | TcV in gesprek met Koen van Diverzio

Toen Koen Nouws Keij zag hoeveel kennis er nodig was omtrent gezonde en duurzame catering bij zorginstellingen, is hij in 2011 Stichting Diverzio begonnen. Diverzio helpt gezond, smakelijk en duurzaam eten…
InterviewsNieuws
10 juni 2020

Praat of denk mee met Frederike Praasterink

‘Ik wil graag een compliment geven aan alle docenten en studenten voor hun veerkracht en flexibiliteit waardoor het onderwijs zich snel heeft kunnen aanpassen aan deze nieuwe werkelijkheid’, benadrukt Frederike…
InterviewsNieuws
2 juni 2020

Denk mee met Steven IJzerman van Udea-Ekoplaza

“Wij zien op dit moment de verkoop biologisch toenemen”, zegt Steven IJzerman kwaliteitsmanager bij Udea/Ekoplaza en coördinator voor alle duurzaamheidsactiviteiten binnen de organisatie. “Het zou mooi zijn als door de…
InterviewsNieuws
27 mei 2020

Denk of praat mee met Edo Dijkman

In een nieuw interview spreekt Transitiecoalitie Voedsel Edo Dijkman, directeur van CLM Onderzoek en Advies (CLM). CLM is een onafhankelijk kennis- en adviesbureau op het gebied van landbouw, voedsel, natuur…
InterviewsNieuws
30 april 2020

Denk mee met Arnold van Woerkom

Arnold van Woerkom, akkerbouwer uit de Flevopolder en oprichter van het foodlabel Bodemisch Food, is overtuigd van de relatie tussen een vitaal bodemleven en onze gezondheid. Vanuit het ecologisch en…
InterviewsNieuws
28 april 2020

Het Nederlandse voedselsysteem na Corona – Analyse van drs. Krijn Poppe

Elke crisis laat zijn sporen na - anders was het geen crisis. Zo ook de Corona crisis, maar het is nog erg lastig om te voorspellen welke zaken straks gezien…
InterviewsNieuwsVernieuwers aan het woord
24 april 2020

Denk mee met Herman Wijffels

De coronacrisis is het zoveelste signaal dat onze industriële en intensieve manier van leven niet volhoudbaar is. Veel vernieuwers, ook in de wereld van landbouw en voedsel, lieten ons al…
InterviewsNieuwsVernieuwers aan het woord
21 april 2020

Denk mee met BioBoer Arie van den Berg

Arie van den Berg is een boer met een biologisch melkveebedrijf, Hoeve Ackerdijk, gelegen in de smalle groene strook tussen Rotterdam en Delft. Op deze unieke plek beheert hij zo'n…
InterviewsNieuwsVernieuwers aan het woord
17 april 2020

Denk mee met Volkert Engelsman

De coronacrisis heeft voor Eosta verrassend positief uitgepakt. De vraag naar biologische groente en fruit explodeert, de green lanes, handelsroutes voor food, blijven open en Volkert Engelsman, CEO van Eosta,…
InterviewsNieuwsVernieuwers aan het woord
16 april 2020

Denk mee met Riëlla Hollander

Vandaag spreken we met Riëlla Hollander, Managing Director bij Triodos Regenerative Money Centre, onderdeel van Triodos Bank. In dit interview gaan we dieper in op de weeffouten in het systeem…
InterviewsNieuwsVernieuwers aan het woord
10 april 2020

Eerste aanbevelingen: hoe verder na corona

De omvang van de coronacrisis is ongekend. Werkelijk iedereen en alles wordt erdoor geraakt. Intussen beginnen de eerste lessen tot ons door te dringen. Zo ook bij mij. Graag wil…
InterviewsNieuwsVernieuwers aan het woord
8 april 2020

Denk mee met Michaël Wilde van Bionext

Michaël Wilde is directeur van Bionext, de brancheorganisatie voor de biologische sector. Onder Bionext vallen drie verengingen: Biohuis voor de boeren & telers, BioNederland voor handel & verwerking en de…
InterviewsNieuwsVernieuwers aan het woord
3 april 2020

Denk mee met Dalila Sayd

Aan Dalila Sayd eigenaar van de sociale onderneming het Eetschap, vroegen we wat de coronacrisis voor impact heeft op haar bedrijf. “Het is nog kort dag om daar een concreet…
InterviewsNieuwsVernieuwers aan het woord
2 april 2020

Denk mee met Bregje Hamelynck

Bregje Hamelynck en haar gezin verhuisden in 2003 naar Friesland. Omdat ze hun kinderen een duurzame toekomst gunnen, begon Bregje samen met haar man Michel Pauluis een permacultuur-tuinderij aan huis,…
InterviewsNieuwsVernieuwers aan het woord
30 maart 2020

Denk mee met Eric van Veluwen

Bij duurzaam congres en cultuurcentrum Antropia zijn de deuren tot 1 juni gesloten. Het bedrijf valt binnen één van de sectoren die het hardst geraakt worden door de uitbraak van…
InterviewsNieuwsVernieuwers aan het woord
27 maart 2020

Initiatieven en acties in tijden van corona

De coronacrisis brengt in de wereld van landbouw en voedsel een tal van initiatieven en acties op gang. Wij zetten er een aantal op een rijtje. Heb je ook iets…
InterviewsNieuwsVernieuwers aan het woord
26 maart 2020

Denk mee met Marco Agema – Snackbar van de Toekomst

Twee weken geleden stond de agenda van Marco Agema, oprichter van Snackbar van de Toekomst, nog bomvol met evenementen waar hij gezonde snacks zou verkopen. Dat doet hij vanuit zijn…
InterviewsNieuwsVernieuwers aan het woord
24 maart 2020

Denk mee met Drees Peter van Den Bosch

Het begon bij Hutten toen het Nike kantoor in Hilversum haar deuren sloot vanwege een coronabesmetting. “Toen we dat hoorden dachten we: dit is serieus”, vertelt Drees Peter van den…
InterviewsNieuws
24 februari 2020

TcV denkt mee tijdens de coronacrisis

Het coronavirus raakt ons allemaal. Direct en indirect. Het virus zet niet alleen onze gezondheid op de kop. Ook de wereld van landbouw en voedsel wordt vol geraakt. De wereld…