Skip to main content
NieuwsVacatures

Transitiecoalitie Voedsel zoekt Programma Manager Duurzame Landbouw

Geschreven door 28 mei 2024No Comments

Ben jij een ervaren Programma Manager met aanvullende ervaring en affiniteit voor public affairs en communicatie die thuis is in de wereld van landbouw/voedsel en het bijbehorende bedrijfsleven? En ben jij iemand die vertrouwd is met zowel de agrarische media als sociale media en over een uitstekende pen beschikt? Neem dan contact met ons op. We gaan graag met je in gesprek om tot een mooie samenwerking te komen.  

Wie zijn wij?

Transitiecoalitie Voedsel (TcV) is een coalitie van 200 transitiedenkers en -doeners in de wereld van landbouw, voedsel, natuur en gezondheid. Met elkaar willen wij de omslag naar een nieuw landbouw- en voedselsysteem versnellen. Een systeem waarin duurzaamheid, gezondheid, transparantie, eerlijke prijzen en perspectief voor de boer centraal staan. TcV speelt daarin de rol van betrokken uitdager. Wij bundelen de krachten van alle betrokkenen: boeren, ketenspelers, wetenschap, Ngo’s en beleidsmakers. Vervolgens doen wij concrete voorstellen en zetten we projecten op. In korte tijd zijn we uitgegroeid tot een gezaghebbende stem en een gewilde gesprekspartner voor overheden, politici, boeren, bedrijfsleven, wetenschap en Ngo’s. Transitiekunde is de basis van ons denken en werken. We hebben een klein kernteam van ca 15 personen die allen als ZZP-er part time aan ons zijn verbonden. We werken met drie thematische clusters (landbouw, eiwittransitie en belonen en beprijzen) die worden ondersteund door enkele specialisten op het gebied van o.a. fondsenwerving, ledenbeleid, communicatie en financiën. Onze financiering is afkomstig van leden/vrienden, fondsen en projecten.

De landbouwtransitie

Het manifest Regie op Ruimte en de publicatie Toekomst zoekt Boer zijn de leidraad voor onze visie op de transitie in de landbouw.  https://transitiecoalitievoedsel.nl/regie-op-ruimte/ en https://transitiecoalitievoedsel.nl/toekomstzoektboer/. Bodem en water sturend is een belangrijk onderliggend principe voor onze visie op landbouw en voedsel in de toekomst. https://transitiecoalitievoedsel.nl/worden-bodem-en-water-de-gamechanger-in-de-landbouwtransitie/ . Ondertussen vertalen wij dit gedachtegoed voortdurend in actuele standpunten en projecten. Zie ook onze website onder nieuwsberichten.

Vanuit die visie werken we aan een meerjarenprogramma om in de sector tot systeemverandering te komen en daarmee een toekomstbestendige landbouw mogelijk te maken.

Wat ga je doen

Je ontwikkelt en leidt programma’s die bijdragen aan de transitie. Je betrekt daar relevante partijen bij en je werft, in samenwerking met onze fondsenmanager, financiers.

Je verzorgt de externe communicatie over de standpunten en voorstellen vanuit het landbouw cluster richting politiek, overheid, leden en andere stakeholders.

Aanvullend ben je volop actief met public affairs activiteiten. Je neemt geleidelijk taken over van de huidige kwartiermaker landbouw. Denk hierbij aan het opstellen en uitvoeren van beleidsbeïnvloedingsstrategieën gericht op Tweede en Eerste Kamer, departementen en andere relevante bestuurders en stakeholders. Denk ook aan het monitoren van de ontwikkelingen op gebied van wetgeving en politieke discussies, het identificeren van besluitvormers en procedures en het schrijven van position papers/manifesten.

Een lopend project is het project Boeren in 2040. Dit project richt zich op inspiratie en dialoog met de sector en andere belanghebbenden over de te maken keuzes voor individuele boeren. De recente film De Queeste is onderdeel van deze campagne. Het project bouwt voort op de artikelenserie “Woordvoerders van de toekomst” (zie: https://transitiecoalitievoedsel.nl/woordvoerders-van-de-toekomst/). Boeren in 2040 wordt onderdeel van je takenpakket.

Je werkt nauw samen met de andere TcV programmamanager Duurzame Landbouw Arja Kapitein  (die zich richt op andere programma’s en op de planning & financiën van het team) en met andere collega’s van TcV. Je hebt regelmatig en actief contact met allerlei partijen in ons netwerk. Je rapporteert aan en werkt nauw samen met de directeur, tevens kwartiermaker landbouw, Willem Lageweg.

Wie wij zoeken

Voor deze functie zijn wij op zoek naar iemand die idealiter de volgende kwaliteiten heeft:

 • Ruime ervaring met project- en programma management
 • Goede kennis van landbouw en landbouwbeleid en een breed netwerk in Den Haag en in de agrarische en voedsel sector
 • Ruime ervaring en affiniteit met public affairs en politiek
  • Impact kunnen genereren bij beleidsmakers
  • Een sterk ontwikkeld analytisch en strategisch vermogen
  • Ruime ervaring met communicatie en in het bijzonder agrarische en sociale media.
 • Bekendheid met transitiekunde en systeemdenken
 • Ervaring met fondsen- en subsidieaanvragen
 • Affiniteit met de visie en missie van TcV
 • Initiatiefrijk, proactief, overtuigend en in staat tot afgewogen oordeelsvorming.
 • Organisatorisch sterk en bereid tot zelf ook de handen uit de mouwen te steken
 • Teamplayer die zich realiseert dat je het visitekaartje van de Transitiecoalitie Voedsel bent
 • Uitstekende pen en goede beheersing van de Engelse taal

Overige informatie

Het betreft een opdracht voor een nog nader af te spreken periode voor gemiddeld 16 uur per week. Specificering van de opdracht in nauw overleg en mede op basis van de ervaring en kwaliteiten van de kandidaat.

We werken overwegend vanuit huis. In Utrecht heeft TcV vergader- en overlegfaciliteiten beschikbaar. TcV is een stichting met een maatschappelijk doel en beperkte middelen, maar met voldoende groei- en ontwikkelmogelijkheden.

Voor meer informatie kun je bellen met Arja Kapitein 06 -26611666 of mailen naar arja@transitiecoalitievoedsel.nl

Denk je dat deze functie bij je past? Stuur dan je reactie met een duidelijke motivatie en je CV uiterlijk 14 juni 2024 naar zsuzsan@transitiecoalitievoedsel.nl,. met arja@transitiecoalitievoedsel.nl in de cc.

Transitiecoalitie Voedsel

Postadres
Stichting Transitiecoalitie Voedsel
Waterweg 64
3731 HM De Bilt

Transitiecoalitie voedsel

© 2022 Transitiecoalitie Voedsel