Skip to main content
NieuwsVacatures

Transitiecoalitie Voedsel zoekt senior projectmanager Eiwittransitie

Geschreven door 9 mei 2022No Comments

Ben jij een ervaren senior projectmanager die naast algemene projectmanagement taken ook sterke affiniteit heeft met het thema eiwittransitie en voedselomgeving? Ben jij iemand die projecten én een team kan aansturen? En ben jij iemand die daarnaast ook op strategisch niveau kan schakelen met de inhoudelijk verantwoordelijke, kansen herkent en die pro-actief aandraagt én die deze zaken eenvoudig operationeel kan maken? Neem dan contact met ons op. We gaan graag met je in gesprek om tot een mooie samenwerking te komen. 

Wie zijn wij?

De Transitiecoalitie Voedsel (TcV) is een coalitie van 200 transitiedenkers en -doeners in de wereld van landbouw, voedsel, natuur en gezondheid. Met elkaar willen wij de omslag naar een nieuw landbouw- en voedselsysteem versnellen. Een systeem waarin duurzaamheid, gezondheid, transparantie, eerlijke prijzen en perspectief voor de boer centraal staan. In korte tijd zijn we uitgegroeid tot een gezaghebbende stem en een gewilde gesprekspartner voor overheden, politici, bedrijfsleven, wetenschap en NGO’s. Transitiekunde is de basis van ons denken en werken. We hebben een klein kernteam van 7 mensen en onze financiering bestaat uit fondsen, opdrachten/projecten en subsidies en ledenbijdragen. Op dit moment leggen wij verantwoording af aan twee Nederlandse fondsen en twee internationale.

Plantaardig het nieuwe normaal

De Transitiecoalitie Voedsel (TcV) zet zich in voor een gezond leven op een gezonde planeet. De eiwittransitie – de verschuiving naar een meer plantaardig eetpatroon en voedselproductie die daar op ingericht is – is een van de belangrijke thema’s om die doelstelling te bereiken. Die verschuiving draagt significant bij aan minder uitstoot van broeikasgassen, meer biodiversiteit en een betere volksgezondheid. 

De doelen die we bij de eiwittransitie stellen, zijn voor 2030:

• Een verhouding tussen plantaardig en dierlijk eiwit in ons dieet van 60:40 (nu 40:60)

• De eiwitten worden duurzaam geproduceerd, ongeacht de plaats van herkomst

Een eerlijke prijs, verleiding en nudging van de consument spelen hierbij een belangrijke rol. Bij de productie van voedsel moet de teelt van eiwitrijke gewassen gestimuleerd worden en dierlijke productie en landgebruik voor veevoer worden ontmoedigd.

Als aanjager van deze omslag in het landbouw- en voedselsysteem is de Transitiecoalitie Voedsel bij uitstek de partij om deze interventies te organiseren. Om dit professioneel en effectief op te pakken zoeken wij een senior projectmanager ter ondersteuning van het team eiwit.

Wat ga je doen 

Je werkt als projectmanager nauw samen met de kwartiermaker eiwittransitie, de lobbyist en de projectmedewerker, en een stagiair (wij noemen dit ‘het team eiwit’. Jouw rol als projectmanager is om het team eiwittransitie en voedselomgeving aan te sturen, de projecten te realiseren, de lopende zaken te vertalen naar acties en zorgen dat die worden uitgevoerd en structuur te bieden. 

Projecten die jij zult oppakken zijn: de vorming van een ‘vitale coalitie eiwit’, en het aanturen van het proces om tot een meerjaren programmering Eiwittransitie te komen. Je structureert de werving van fondsen en sponsoren voor diverse activiteiten binnen het thema plantaardig. Werving zelf ligt vooral bij de kwartiermaker en fondsenwerver. 

Kortom, je bent verantwoordelijk voor; 

 • Het bouwen van een ‘vitale coalitie eiwit’ en de lobby richting bedrijfsleven,
 • Het coördineren van taken en activiteiten die lobbyist en kwartiermaker vanuit de externe omgeving meenemen naar het ‘team eiwit’
 • Interne en externe verantwoording; o.a. aan de supercirkel van TcV (directeur, manager leden/vrienden, fondsenwerver);
 • Het aansturen van projectmedewerkers en stagiaires, het zijn van een goede verbinding naar de cirkel de beweging met o.a. andere kernteamleden op communicatie en ondersteuning;
 • Schrijven van teksten
 • Meedenken over plant the future diner samen met de kwartiermaker en projectmedewerker

Wie wij zoeken;

Voor deze functie zijn wij op zoek naar een senior projectmanager met sterke affiniteit met het thema, voldoende inhoudelijke kennis, strategisch denker en ervaring met samenwerking met lobby. Je hebt bij voorkeur:

 • Ruime ervaring met projectmanagement, projectadministratie en begrotingen, inclusief verantwoording aan fondsen en subsidies.
 • Zeer hoge affiniteit met de voedselsector en specifiek de eiwittransitie,
 • Affiniteit met lobby en stakeholdermanagement
 • Zeer goede communicatieve vaardigheden (zowel schriftelijk als mondeling)
 • Uitstekende beheersing van de Nederlandse en Engelse taal
 • Minimaal 5 jaar relevante werkervaring
 • Operationeel sterk
 • Affiniteit met de missie en visie van de organisatie
 • Je bent flexibel, proactief, planmatig sterk en een teamplayer

Overige informatie

Het betreft een functie met heldere taken en verantwoordelijkheden voor op dit moment 2 dagen per week, met een vergoeding van € 2500,- per maand in een zzp-constructie. Reiskostenvergoeding is van toepassing (voorkeur voor OV). We werken overwegend vanaf de eigen werkplek. In Utrecht heeft TcV wel beperkte vergader- en overlegfaciliteiten beschikbaar. TcV is een Stichting met een maatschappelijk doel en beperkte middelen, maar voldoende groei- en ontwikkelmogelijkheden.

De kandidaat die we zoeken is idealiter per direct beschikbaar.
Reacties met een duidelijke motivatie en je CV uiterlijk 28 mei 2022 naar zsuzsan@transitiecoalitievoedsel.nl. 

Kwartiermaker Eiwittransitie/Voedselomgeving: Natascha Kooiman.