Skip to main content
NieuwsVacatures

Transitiecoalitie Voedsel zoekt Senior Public Affairs Manager Eiwittransitie

Geschreven door 28 februari 2024maart 13th, 2024No Comments

Ben jij een ervaren public affairs manager die ook sterke affiniteit heeft met de thema’s eiwittransitie en voedselomgeving? En ben jij iemand die de wereld van politiek, bestuur, bedrijfsleven en NGO’s op zijn/haar duimpje kent en op hoog niveau gesprekken kan voeren? En heb je een goed media netwerk en een goede pen om zelf artikelen en publicaties te schrijven? Neem dan contact met ons op. We gaan graag met je in gesprek om tot een mooie samenwerking te komen.

Wie zijn wij? 

De Transitiecoalitie Voedsel (TcV) is een coalitie van 200 transitiedenkers en -doeners in de wereld van landbouw, voedsel, natuur en gezondheid. Met elkaar willen wij de omslag naar een nieuw landbouw- en voedselsysteem versnellen. Een systeem waarin duurzaam boeren, gezond eten, eerlijk betalen centraal staan. In korte tijd zijn we uitgegroeid tot een gezaghebbende stem en een gewilde gesprekspartner voor overheden, politici, bedrijfsleven, wetenschap en NGO’s. We hebben een kernteam van 16 mensen die allemaal part time een bijdrage leveren. Daarbinnen bestaan drie programma teams op de thema’s duurzame landbouw, eiwittransitie/voedselomgeving en belonen en beprijzen. Onze financiering bestaat uit fondsen, opdrachten/projecten en subsidies en ledenbijdragen.

Eiwittransitie

De eiwittransitie is een van de belangrijkste transities om tot een houdbaar, duurzaam en gezond voedselsysteem te komen. Het hangt samen met de meest prangende vraagstukken, gerelateerd aan de planetary boundaries; onder meer biodiversiteit, klimaatverandering, maar ook de link met gezondheid van mens en maatschappij is van belang. Onze visie getiteld plantaardig het nieuwe normaal laat de noodzaak zien van het komen tot een omslag naar een meer plantaardig eetpatroon van 40:60 dierlijke/plantaardige eiwitten in 2030. Hoe? Via o.a. het tienpuntenplan dat we met een groot aantal stakeholders hebben opgesteld, geven we al wat praktische handvaten. Daarnaast zetten we in op samenwerking tussen relevante spelers en beïnvloeden van beleid om de eiwittransitie te versnellen.

Profiel senior public affairs manager & lobbyist

De public affairs (PA) manager werkt strategisch en planmatig aan de doelstellingen van TcV rond eiwittransitie en voert deze uit. De PA-manager kent de wereld van politiek, bestuur, bedrijfsleven en NGO’s. Hij/zij heeft toegang tot de juiste contacten en bronnen en is in staat zelf op hoog niveau gesprekken te voeren namens TcV, danwel een collega hierop aan te sturen. Daarnaast heeft hij/zij toegang tot opiniërende media, weet en plant hoe deze strategisch in te zetten en is vertrouwd met het schrijven van artikelen, notities en de inzet van sociale media. Uitstekende redactionele vaardigheden zijn een must.

Team

Als Public Affairs manager  heb je een centrale rol in het eiwitteam.  Ook samenwerking met de rest van de TcV organisatie (teams belonen en beprijzen en duurzame landbouw) is van groot belang. Kwartiermaker voor de eiwittransitie en voedselomgeving is Natascha Kooiman. Projectmanager is Rianne van Zandbrink. Het team wordt komende periode verder uitgebreid met naast jou nog 2 personen. Focus van je werk ligt op het aanjagen van de eiwittransitie, met als zwaartepunt de nodige aanpassingen aan de voedselomgeving (aanbod en consumptie). Maar ook de manier van sourcing en produceren is van belang en de (spel)regels daaromtrent. De public affairs manager is in staat te denken vanuit de brede systeem- en transitie-aanpak die aan de agenda en rol van TcV ten grondslag ligt (de transitieleer van Nyenrode en New Foresight). Omdat je de inzichten uit alle teams gaat bundelen en je samen met de public affairs collega die voor onze andere speerpunt thema’s verantwoordelijk is, zorgt voor een gecoördineerde en professionele aanpak, zul je ook met enige regelmaat functioneel rapporteren aan de directeur van onze organisatie.

Werkzaamheden 

Het gaat om een strategische en een uitvoerende rol met zowel inhoudelijke als procesmatige en organisatorische taken:

 • Opstellen, vertalen en uitwerken van public affairs doelstellingen voor het thema eiwittransitie en voedselomgeving in een jaarplan.
 • Opstellen en mede uitvoeren van strategieën voor (inter-)nationale beleidsbeïnvloeding, media, relatiebeheer en issuemanagement gericht op de Tweede en Eerste Kamer, departementen en andere relevante bestuurders en maatschappelijke stakeholders
 • Monitoren van de ontwikkelingen op het gebied van wetgeving en politieke discussies, het identificeren van besluitvormers en procedures,
 • Het schrijven van position papers (i.s.m. kwartiermaker)
 • Het initiëren en voorbereiden van gesprekken met bewindspersonen, Kamerleden en ambtenaren.
 • Uitvoeren van lobbytaken om doelstellingen te behalen
 • Aansturen (i.s.m. kwartiermaker) van het ‘kernteam eiwittransitie’ (de groep NGO’s): het voorbereiden van de bijeenkomsten, initiëren van de onderwerpen en focus van de bijeenkomsten, het organiseren van gezamenlijke acties en aansturen van het komen tot gezamenlijke input.
 • Input leveren voor en (inhoudelijke) ondersteuning bij mediacampagnes, creatieve communicatie-ondersteuning, beleidsevenementen en workshops.

Functievereisten 

 • Minimaal vijf jaar ervaring in public affairs en/of de landelijke politiek. 
 • Je hebt een breed netwerk in politiek ‘Den Haag’ en bij relevante stakeholders in het voedsel-, duurzaamheids- en gezondheidsdomein. 
 • Je weet hoe impact te genereren via persstrategieën, publiekscampagnes en communicatiemiddelen.  
 • Je hebt een sterk ontwikkeld analytisch en strategisch vermogen en je kunt je snel nieuwe informatie eigen maken en deze vertalen in concrete public affairs acties. 
 • Je bent organisatorisch sterk en wil zelf ook je handen uit je mouwen steken.  
 • Je bent initiatiefrijk, proactief, overtuigend en in staat tot afgewogen oordeelsvorming.  
 • Je bent een teamplayer en je realiseert je dat je het visitekaartje van de Transitiecoalitie Voedsel bent. 
 • Je hebt een goede pen en een uitstekende kennis van de Nederlandse en Engelse taal.

Vergoedingen tijdsinvestering

De beschikbare vergoeding is € 47.000,- (excl BTW) voor de rest van het jaar 2024 (10 mnd). We zoeken bij voorkeur een persoon die per direct beschikbaar is. Het betreft een functie van 3 dagen in de week (onderhandeling mogelijk).

We werken overwegend vanuit huis. In Utrecht heeft TcV vergader- en overlegfaciliteiten beschikbaar. TcV is een Stichting met een maatschappelijk doel en beperkte middelen, maar met voldoende groei- en ontwikkelmogelijkheden.

Interesse?

Denk je dat deze functie bij jou past? Stuur een mail met CV en motivatie voor 5 april naar zsuzsan@transitiecoalitievoedsel.nl | Voor praktische informatie: Zsuzsan Proos 06-47057947

Voor meer informatie kun je ook contact opnemen met kwartiermaker eiwittransitie en voedselomgeving Natascha Kooiman: 06-54366200