Skip to main content
Nieuws

Biologisch dynamische landbouw wijst ons de weg

Geschreven door 15 mei 2024No Comments

Dit jaar bestaat de biologisch dynamische landbouw in ons land 100 jaar. Alle reden om de schijnwerper eens op deze moedige en standvastige pioniers te richten. Tientallen jaren voordat begrippen als klimaat, biodiversiteit, dierwaardigheid, inclusiviteit en circulariteit in omloop kwamen, waren deze uitgangspunten al centrale onderdelen van de biologisch dynamische landbouw. Deze vorm van landbouw is de meest vergaande vorm van een holistische en grondgebonden benadering van landbouw, natuur, voedsel en gezondheid. 

Biodynamische boeren kijken niet primair naar een zo hoog mogelijke productie maar ze richten hun aandacht op alle aspecten en invloeden die met landbouw, bodem en voedsel verbonden zijn; op heel het leven dus. Er zijn nu zo’n 150 biologisch dynamische bedrijven in Nederland. Dat is relatief een klein aantal. Maar als je die bedrijven wat nader beschouwt, dan zijn het prachtige inspiratiebronnen voor wat ons te doen staat op het gebied van landbouw, voedsel, gezondheid en zorg. Denk aan boeren als Jan Duijndam die met zijn vrouw en kinderen van de Bieslandhoeve een groot succes heeft gemaakt. Denk aan Sierd Deinum en Joke Ensing die met hun dochter Welmoed de Graasboerderij runnen en aan John en Saskia Joha met hun vleesveebedrijf Hoeve Kazan. Allemaal topondernemers die de bodem, de natuur en de sociale context tot uitgangspunt van hun bedrijf nemen en tegelijk volop innoveren en nieuwe wegen inslaan zonder gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. 

Ter gelegenheid van dit 100-jarig jubileum maak ik voor al deze biologisch dynamische bedrijven een diepe buiging. Ik roep iedereen die met de landbouw is begaan op om dit jaar eens bij één van de biologisch dynamische bedrijven op bezoek te gaan. Vanuit hun integrale benadering staan ze altijd zeer open om hun kennis te delen. Ik weet zeker dat zo’n bezoek je nog lang bij zal blijven en je kijk op landbouw en voedsel blijvend kan beïnvloeden. Zo is ons dat bij TcV ook vergaan.  

Willem Lageweg  

Dinsdag 7 mei 2024

Transitiecoalitie Voedsel

Postadres
Stichting Transitiecoalitie Voedsel
Waterweg 64
3731 HM De Bilt

Transitiecoalitie voedsel

© 2022 Transitiecoalitie Voedsel