Skip to main content
Nieuws

Plantaardig het nieuwe normaal!

Geschreven door 26 oktober 2021december 8th, 2021No Comments

Het stond niet alleen op tafel, maar was ook hét onderwerp van gesprek tijdens het allereerste Nieuwspoort Plant the Future-diner van de Transitiecoalitie Voedsel op 14 oktober 2021. Dankzij een opkomst van ruim 230 enthousiaste betrokkenen vanuit zo’n 100 organisaties, kijken we terug op een succesvolle avond in vele opzichten: van de inhoudelijke input van de sprekers en de discussies aan de tafels, tot het diner en de enorme opkomst.

Een brede afvaardiging, vanuit bedrijfsleven, politiek, overheid, Ngo’s, wetenschap en onderwijs, ging met elkaar om tafel om te bepalen wat er nodig is om plantaardig voedsel het nieuwe normaal te maken. Aanwezig waren bijvoorbeeld: Vion, Albert
Heijn, FrieslandCampina, Bonduelle, Provincie Gelderland, Gemeente Amsterdam, Wageningen Universiteit, WNF en Natuur & Milieu en een vertegenwoordiging van ministeries en Tweede Kamerleden.

Het gesprek vond plaats onder het genot van een voortreffelijk diner verzorgd door de chef Jonathan Karpathios en zijn team van The Farm Kitchen. Diverse sprekers, waaronder Carolyn Steel, Wilco Boom en Jeroen Willemsen, wakkerden met prikkelende toespraken de gesprekken verder aan. Ambities werden gedeeld, vervolgafspraken zijn gemaakt om oplossingen samen verder uit te werken.

 

Eén ding was glashelder: er is een enorm draagvlak en enthousiasme om de eiwittransitie verder te brengen. Toch werd ook duidelijk dat we zonder daadkrachtig beleid, ons einddoel niet zomaar kunnen behalen. Een luide en duidelijke oproep van TcV kwartiermaker en moderator van de avond, Natascha Kooiman: “Maak de eiwittransitie speerpunt in voedselbeleid rond duurzaamheid én gezondheid”. Met de input van alle aanwezigen stelt Transitiecoalitie Voedsel een tienpuntenplan op om te overhandigen aan het nieuwe kabinet. Een aanzet voor de politieke sturing die hard nodig is om ‘plantaardig het nieuwe normaal’ te maken.

We willen alle aanwezigen van deze avond hartelijk bedanken voor hun bijdrage. Bij deze delen we graag een impressie van de geslaagde avond. Lees hier het volledige verslag. 

Reserveer alvast in jullie agenda: tweede editie van het Plant The Future diner vindt plaats donderdag 13 oktober 2022. Hopelijk zien we je dan!

Met vriendelijke groet, Natascha Kooiman, Kwartiermaker Transitiecoalitie Voedsel en Portefeuillehouder eiwittransitie & voedselomgeving (TcV)

 

Aan het woord

Carolyn Steel,
Gerenommeerd voedsel-auteur en keynote speaker

Carolyn benadrukte hoe onmisbaar de rol is van de overheid. “For a long time politicians took ‘how to feed their people’ very seriously. But then came industrialisation and they could give the job to the food industry. Politicians no longer control the food system but it is necessary they do take control and make the change. Our politicians have to get the courage to get involved in food again. Any politician who is brave enough to tackle the food question will be surrounded by enthusiastic followers.” Bekijk hieronder haar videoboodschap.

 

Jonathan Karpathios,
Chef en oprichter The Farm Kitchen

Chef Jonathan Karpathios sprak ons toe over hoe hij zijn bedrijf Farm Kitchen heeft ontwikkeld waar hij werkt met boeren in de kringlooplandbouw: “Het voelde jaren alsof ik een grote, zware bal alleen de berg op probeerde te rollen. Steeds meer mensen komen nu mee duwen. The time is now. Als je nu niet instapt, dan ben je straks te laat.”


Jeroen Willemsen,
Eiwitcommissaris van Nederland

Jeroen Willemsen, oprichter van de Green Protein Alliance sprak over de Green Deal rondom plantaardige eiwitten. “Drie jaar geleden was onze boodschap aan de politiek: de Eiwittransitie vraagt miljarden en gaat nog meer miljarden opleveren als we snel handelen. Toen werden we niet serieus genomen. Is er nu een rijkere voedingsbodem voor een serieuze Green Deal? Alles wijst er in ieder geval op dat we op het transitie-kantelpunt zitten.” 

 

Wilco Boom,
Politiek verslaggever bij NOS en voorzitter Raad van Toezicht bij Nieuwspoort

Wilco Boom sprak over de houding van de politiek en trok daarbij de vergelijking met tabak: “Hoe lang heeft het niet geduurd voordat de tabaksreclame werd verboden, en roken in de horeca? Dat is eigenlijk nog maar heel kort geleden. Tegelijk is tabak nog steeds niet volledig verdwenen.

 


Natascha Kooiman,
Kwartiermaker eiwittransitie en voedselomgeving TcV

Natascha Kooiman over het belang om nu door te pakken: “Iedere speler heeft een rol en verantwoordelijkheid in de eiwittransitie. Wij doen een oproep aan politiek en bedrijfsleven om eiwittransitie speerpunt te maken in beleid rond duurzaamheid en gezondheid. We móeten én kunnen plantaardig het nieuwe normaal maken. Met elkaar. Laten we onze koploperspositie als eiwitland behouden, maar dan gericht op de toekomst: op plantaardig

 


Blik op de toekomst

De bonenstaak staat symbool voor de weg die we bewandelen naar Plantaardig als het nieuwe normaal en verwijst naar het sprookje van Jaap en de bonenstaak. Jaap is de luie zoon van een arme boerin. Op een dag ruilt Jaap hun oude koe in voor wonderbonen die hij aangeboden kreeg. Zijn moeder is daar niet blij mee en werpt het zaad door het raam naar buiten. De volgende dag staat er ineens een bonenstaak die tot aan de hemel reikt. Jaap beklimt uit pure nieuwsgierigheid de staak, moet nog een reus overwinnen, maar uiteindelijk, jawel… rijkdom. De moraal? Uitdagingen zijn er zeker, maar de toekomst ziet er (plant)aardig uit. Stap voor stap willen we met elkaar hoger op die bonenstaak komen. De tafelorganisatoren spraken hun intenties, inzichten en plan uit via enkele pakkende one-liners op de bonenstaak:

  • Voor een Plan(ee)taardige toekomst
  • Stapelsupermarkt: stapel de externe impact van voedsel in een expositie
  • Week van de ware winkelprijs
  • Change the price system: plant the future
  • Druk de mate van impact of de mate van nutritionele waarde uit

Vervolg

Ruim 30 organisaties hosten een tafel. Aan de hand van de tafelgesprekken en met input van de sprekers stelt Transitiecoalitie Voedsel (TcV) aanbevelingen op hoe we vanuit verschillende verantwoordelijkheden de eiwittransitie kunnen versnellen. Deze aanbevelingen worden vanuit een breed scala aan partijen aangeboden aan het nieuwe kabinet en dienen wat TcV betreft als begin van een roadmap voor de eiwittransitie en verankering in beleid zoals, het nieuwe preventie-akkoord en ander beleid rond duurzaamheid en gezondheid. Het tienpunten plan is onderdeel van een brede campagne ‘Plantaardig het nieuwe normaal’ van TcV en haar achterban.

Wil je medeondertekenaar zijn van de aanbevelingen? Neem contact op met Natascha Kooiman.

Deelnemende organisaties

Het Plant The Future-diner in de media

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Over het Plant The Future-diner

Het Plant the Future diner is een initiatief van TcV, in samenwerking met Nieuwspoort, The Farm Kitchen en Dutch Food Week en werd mede mogelijk gemaakt door Schouten Europe BV. Het diner past in een brede campagne van TcV om Plantaardig het nieuwe normaal te maken. Eerder deed TcV een oproep aan de informateur en het nieuwe kabinet ondertekend door een brede coalitie van wetenschap, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties van inmiddels meer dan 150 personen en organisaties.

Zie: https://transitiecoalitievoedsel.nl/plantaardig-het-nieuwe-normaal/ Met het diner willen de organisaties laten zien dat eenmeer plantaardig voedingspatroon en aanbod, de gezonde, duurzame, goedkope en lekkere keuze kan zijn voor iedereen.

Ben je er volgend jaar bij?

Volgend jaar vindt het Plant the Future-diner plaats op 13 oktober 2022, wederom tijdens de Dutch Food Week. Geef je nu alvast op voor deze tweede editie via onderstaande knop. In de tussentijd houden we je graag op de hoogte van onze campagne ‘Plantaardig het nieuwe normaal’.

Ja! Ik geef me op voor de tweede editie!

Ondersteun het werk van Transitiecoalitie Voedsel
Naast de eiwittransitie, zet Transitiecoalitie Voedsel zich ook in op 3 andere uitdagingen die de kanteling van het voedselsysteem versnellen: true cost / true price, duurzame landbouw en voedselomgeving.

Meer weten?
Lees hier meer over Transitiecoalitie Voedsel. Momenteel zijn we onze website aan het herstellen van een storing. We zijn druk aan de slag om alle pagina’s te herstellen. Het kan daarom zijn dat niet alle informatie beschikbaar is. Neem voor meer informatie contact met ons op. 

Ons werk ondersteunen?
Word lid van Transitiecoalitie Voedsel om de landbouw- en voedseltransitie te versnellen. Of heb je interesse om specifiek het werk rond de eiwittransitie te ondersteunen? Neem contact met ons op! 

Kernteam Eiwittransitie
We werken hier niet alleen aan! Naast de achterban van leden, partners en vrienden, werken we continu aan het versnellen van de eiwittransitie met de Kerngroep Eiwittransitie, die tweewekelijks bij elkaar komt en bestaat uit:

–        Emma Coles, Voeding en Leefstijl
–        Frank Mechielsen, Feedback NL
–        Harry Aiking, Instituut voor Milieuvraagstukken Vrije Universiteit
–        Heleen van den Homburg, IUCN NL
–        Miriam Offermans, TcV
–        Natascha Kooiman, TcV
–        Pablo Moleman, Proveg
–        Renske Aarnoudse, Natuur & Milieu
–        Sandra Beuving, Dierencoalitie
–        Steven Westbroek, GGD Haaglanden / Provincie Zuid-Holland

 

Fotografie met dank aan (c) Studio Sunny Side Up
Film met dank aan (c) NorthCMedia

 

Transitiecoalitie Voedsel (TcV) is een coalitie van Nederlandse koplopers in de wereld van landbouw, voedsel, natuur en gezondheid. Door krachten te bundelen werken we aan een toekomstigbestendig landbouw- en voedselsysteem. TcV wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van Stichting DOEN. en stichting Groeie Grutten.

 

 


Maak samen met ons plantaardig het nieuwe normaal en onderteken onze oproep!