Skip to main content

Het Plant The Future Diner is een stakeholdersdiner dat ‘minder dierlijk en meer plantaardig’ steviger op de kaart wilt krijgen, onder de noemer van ‘Plantaardig het Nieuwe Normaal’, met als doel: een 60/40 verhouding plantaardig/dierlijke eiwitten in 2030. Deze ambitie sluit aan bij de eerder uitgesproken ambitie in het klimaatakkoord en de Richtlijnen Gezonde Voeding van de Schijf van Vijf.

Op 13 oktober 2022 organiseerde Transitiecoalitie Voedsel (TcV) het tweede Plant The Future Diner in samenwerking met Nieuwspoort en The Farm Kitchen. Het diner vond wederom plaats tijdens de Dutch Food Week en wordt mede mogelijk gemaakt door BO Akkerbouw, Tasty Basics, Bonduelle, Triodos, Schouten Food en WWF-NL. Tijdens het diner gingen vertegenwoordigers uit wetenschap, onderwijs, bedrijfsleven, agrariërs, landelijke en regionale overheden, politiek en NGO’s met elkaar in gesprek hoe we ‘Plantaardig het Nieuwe Normaal’ kunnen maken. Vorig jaar zijn aanbevelingen opgehaald bij de 240 aanwezigen waarmee tot een tienpuntenplan is gekomen met handvaten voor beleid om de eiwittransitie te versnellen.

Inmiddels is met de brief van Minister Staghouwer ingegaan op het merendeel van deze punten. En is hij, zoals onze oproep luidde, met een visie gekomen: een 50/50 verhouding in ons eetpatroon. Nu is het zaak om tot concrete invulling te komen van het inmiddels gestelde doel door de politiek. Dit jaar wilden wij tijdens het diner komen tot die concrete invulling en gaven we aandacht aan de Vitale Coalitie Eiwittransitie, die Transitiecoalitie Voedsel samen met belangrijke stakeholders aan het bouwen is.

Het diner

Hoe Plantaardig het Nieuwe Normaal smaakt, proef je met het driegangendiner ontwikkeld én bereid door dé groentechef, Jonathan Karpathios. Met zijn team van The Farm Kitchen en met het team van Nieuwspoort zet hij een driegangendiner neer: lokaal, seizoensgebonden, duurzaam geproduceerd en heel erg lekker. Dit diner was geheel plantaardig om te laten proeven dat plantaardig naast gezond en duurzaam ook nog heerlijk is.

Natuurlijk worden naast de smaakpapillen ook de andere zintuigen geprikkeld. Zo hebben we een mooi inhoudelijk programma neergezet met diverse sprekers. Bekijk hier ons terugblik.

“Het diner heeft als doel om vanuit een positieve boodschap met iedereen die betrokken is bij de eiwittransitie het gesprek aan te gaan hoe we Plantaardig het Nieuwe Normaal kunnen maken. Het zou natuurlijk mooi zijn als we met elkaar tot aanbevelingen kunnen komen voor politiek, overheid én bedrijfsleven hoe we het gestelde doel door minister Staghouwer kunnen realiseren”,

Natascha Kooiman, initiatiefnemer van het diner

Het Plant the Future diner 2022 was uitverkocht!

Net als in 2021 was het diner uitverkocht voor de officiële uitnodiging uitgestuurd was. In 2022 was er nog geen dag overheen gegaan. De belangstelling was veel groter dan de zaal.

Voor alle informatie over het Plant The Future Diner, bekijk deze website:

Plant The Future Diner website

 

Hoofdsponsoren van het Plant The Future Diner 2022 waren:

 

Transitiecoalitie Voedsel

Postadres
Stichting Transitiecoalitie Voedsel
Waterweg 64
3731 HM De Bilt

Transitiecoalitie voedsel

© 2022 Transitiecoalitie Voedsel