Skip to main content
Nieuws

Ruim 200 koplopers uit landbouw- en voedselsector roepen politiek op ‘Plantaardig het Nieuwe Normaal’ te maken tijdens Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel

Geschreven door 8 maart 2022No Comments

Vandaag is een petitie overhandigd aan de Tweede Kamer, genaamd “Plantaardig het Nieuwe Normaal” door de Transitiecoalitie Voedsel (TcV). Een coalitie van zo’n 200 partijen die zich inzetten voor ‘een gezond leven op een gezonde planeet’. Onderdeel van de petitie is een tienpuntenplan met tien adviezen om de omslag naar een gezond, duurzaam en meer plantaardig eetpatroon te versnellen en in beleid te verankeren. Het plan is in ontvangst genomen door Laura Bromet (GroenLinks) namens de Tweede Kamer commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De petitie wordt mede ondersteund door de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel, die gisteren is begonnen en loopt tot en met 13 maart.

Gezond, duurzaam en meer plantaardig eetpatroon

Met de petitie roept de Transitiecoalitie Voedsel de Tweede Kamer op om de Nationale Week te benutten om met een plan te komen hoe de omslag naar een gezond, duurzaam en meer plantaardig eetpatroon te versnellen. Concrete voorstellen in het plan zijn: het verhogen van de prijs van dierlijke eiwitten via een belasting (in lijn met voorstel True Animal Protein Price Coalition) en verlagen van de BTW op groente, fruit, noten, zaden en peulvruchten; regulering van vleesreclame en minimaal een verbod op kiloknallers; en een oproep voor plantaardige rijkscatering per 1 januari 2025. Zie voor alle voorstellen het tienpuntenplan.

Overhandiging tijdens de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel 

De overhandiging vindt, heel toepasselijk, plaats tijdens de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Het bekendste initiatief in Nederland om vlees-, en sinds dit jaar ook zuivel-, consumptie te verminderen, die dit jaar voor de vijfde keer wordt gehouden. Deze campagne wordt breed gesteund door de voedingsindustrie, van foodservice tot verschillende grote supermarkten. Isabel Boerdam, initiatiefnemer NWZV geeft aan: “Ik ben erg verheugd te zien dat steeds meer bekende en grote bedrijven zich aansluiten bij ons initiatief. Het zou mooi zijn als ook de overheid zich hierbij aansluit. Het is immers het lekkerste en makkelijkste wat je kunt doen voor jezelf en een beter klimaat.”  

Het tienpuntenplan van Transitiecoalitie Voedsel

Het tienpuntenplan is een initiatief van de Transitiecoalitie Voedsel en onderdeel van de campagne ‘Plantaardig het Nieuwe Normaal’. Deze startte in 2021 met een oproep aan het kabinet om zich uit te spreken voor de omslag naar een meer plantaardig eetpatroon, van de huidige verhouding 60:40 dierlijk/plantaardig naar 40:60 in 2030. “De noodzaak van een transitie naar voedselconsumptie en productie met het zwaartepunt op plantaardige eiwitten, is groot en urgent. Dit is, met de ontwikkelingen in de markt en bij het brede publiek, hét moment om te komen tot een werkelijke doorslag. Daar is voor nodig dat de politiek doordrongen is van de urgentie van de eiwittransitie en het verband met gezondheid, dierenwelzijn, biodiversiteit, klimaatverandering en de stikstofcrisis”, aldus Natascha Kooiman, kwartiermaker bij Transitiecoalitie Voedsel. “De overheid kan met een actieve inzet op de voedselomgeving de gezonde, duurzame en meer plantaardige keuze, ook de gemakkelijke en betaalbare keuze maken voor consumenten”. Corné van Dooren, adviseur duurzame voedselconsumptie, WWF-NL, ook aanwezig bij de overhandiging geeft aan: “Wat vaker plantaardig eten is goed voor de gezondheid van mensen en van de planeet: de Gezondheidsraad adviseert niet voor niets om wekelijks peulvruchten en dagelijks noten te eten. Om daar te komen is dit tienpuntenplan nodig!” Het plan bevat onder andere adviezen over het formuleren van een heldere visie en concrete doelstellingen; het geven van het goede voorbeeld; het bewaken van de voortgang; het bevorderen van wet- en regelgeving en het ondersteunen van initiatieven die bijdragen aan de eiwittransitie. Het tienpuntenplan wordt ondersteund door de Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel en is tot stand gekomen met input van o.a. WNF NL, Voeding Leeft, ProVeg, Natuur & Milieu, IUCN Nl, Instituut voor Milieuvraagstukken – Vrije Universiteit, Feedback EU en de Dierencoalitie. Rob van Tilburg, Directeur programma’s Natuur & Milieu, eveneens aanwezig bij de petitieoverhandiging: “Zolang supermarkten blijven stunten met vleesreclames- en acties zullen consumenten niet snel minder vlees gaan eten. Het wordt tijd dat de overheid hier grenzen aan stelt.”

 


Over Transitiecoalitie Voedsel

Transitiecoalitie Voedsel is een coalitie van zo’n 200 Nederlandse koplopers actief in de wereld van landbouw, voedsel, natuur en gezondheid. De coalitie werkt aan nieuwe oplossingen voor het huidige landbouw- en voedselsysteem dat ecologisch, sociaal en economisch steeds meer vastloopt. De situatie is urgent en het spel groener spelen is niet de oplossing. De coalitie streeft naar een voedseltransitie. Naar nieuwe spelregels die zorgen voor een landbouw- en voedselsysteem waarin duurzaamheid, circulariteit, gezondheid, transparantie, dierenwelzijn en truecost/trueprice centraal staan. Een van de speerpunten van de Transitiecoalitie Voedsel is de eiwittransitie. Het gemeenschappelijke doel is het realiseren van een gezond leven op een gezonde planeet. Voor iedereen. Met Nederland als voortrekker van de hiervoor noodzakelijke omslag in het mondiale landbouw- en voedselsysteem. 

Over Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel

De eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees vond plaats in maart 2018 en sindsdien is het een jaarlijks terugkerend initiatief. Van 7-13 maart 2022 vindt de vijfde editie plaats. Vanaf deze editie is zuivel toegevoegd aan de campagne. De jaarlijks terugkerende campagne is het initiatief van Isabel Boerdam, bekend van het blog De Hippe Vegetariër. Inmiddels wordt de campagne door een team uitgerold als non-profit initiatief van haar bedrijf Green Food Lab. Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel is een stichting en kent een officiële ANBI-status. Het doel van de campagne is Nederland op een concrete manier bewustmaken van de positieve impact van minder vlees en zuivel eten en laten zien hoe gemakkelijk dit eigenlijk kan zijn. Kijk voor meer informatie over de campagne en de stichting op weekzondervlees.nl.

Meer informatie of interviewaanvragen?

Neem contact op met Transitiecoalitie Voedsel:
Natascha Kooiman, tel: 0654366200, natascha@transitiecoalitievoedsel.nl

 

Neem contact op met Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel:
Margot van Hout, tel: 0650964903, margot@greenfoodlab.nl 

 

 

Transitiecoalitie Voedsel

Postadres
Stichting Transitiecoalitie Voedsel
Waterweg 64
3731 HM De Bilt

Transitiecoalitie voedsel

© 2022 Transitiecoalitie Voedsel