Ons land telt volgens het RIVM jaarlijks 13.000 voedselgerelateerde doden. Omdat de aanbieders van voedsel (industrie, retail, horeca en catering) een zeer grote rol spelen bij wat mensen eten en drinken kan de sector dit heftige getal niet onberoerd laten. Tegenwoordig is er bij elk product sprake van grote producentenverantwoordelijkheid. Bij voedsel is dat zeker het geval. Anders gezegd: de voedselindustrie draagt een grote verantwoordelijkheid voor de gezondheid van hun klanten. Het besef hiervan is op dit moment nog niet groot. De aanbieders van voedsel bieden massaal producten aan waarin teveel suiker, vet of zout zit of producten die anderszins zeer ongezond zijn. Ook de marketing van voedsel richt zich in overwegende mate op producten buiten de Schijf van Vijf. Een aantal leden van de Transitiecoalitie Voedsel wil een radicale verandering. Zij hebben daarom het initiatief genomen om in de sector tot een andere norm te komen. Een norm die gezondheid op één zet en niet geld zoals nu het geval is. Zij hebben daarom met steun van de Transitiecoalitie Voedsel de Healthy Food Coalition opgericht. De nieuwe coalitie werkt haar plannen deze zomer uit en zal dit najaar naar buiten treden. Leden zijn Jan Buining (Tasty Basics), Drees Peter van den Bosch (vh Hutten), Jack Stroecken (Ekomenu), Volkert Engelsman (vh Eosta), Lambertus Zijlstra (Hofweb) en Ilse Geijzendorffer (Louis Bolk Instituut). Voor meer informatie mail met Willem Lageweg.
).