Skip to main content

Maak plantaardig het nieuwe normaal

Oproep aan het kabinet op Wereld Plantendag: hoofdzakelijk ‘vlees op het menu’ mag niet langer vanzelfsprekend zijn.

Het doel van Wereld Plantendag is om stil te staan bij het belang van planten en plantaardig eten. “Ongeveer 60% van de eiwitten die we dagelijks consumeren zijn van dierlijke oorsprong en 40% is plantaardig. Om gezondheidsredenen en vanuit klimaatoverwegingen zou dat omgedraaid moeten worden. “Een meer plantaardig dieet moet het nieuwe normaal worden”, aldus een brede coalitie van wetenschap, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties die op 18 mei, Wereld Plantendag, een oproep doen aan de kabinetsformateur. Tal van rapporten en wetenschappelijke onderzoeken geven aan dat een meer plantaardig eetpatroon de kans op chronische aandoeningen vermindert. Vermindering van dierlijke eiwitinname draagt bovendien bij aan een gezonde leefstijl.

Het is hoog tijd dat een nieuw kabinet opvolging geeft aan al deze adviezen en een start maakt met de inrichting van een gezonde én duurzame voedselomgeving met plantaardig als nieuwe normaal. Zo komen we letterlijk en figuurlijk gezond (economisch) uit de crisis.

Aanbeveling aan het nieuwe kabinet voor een gezonde én duurzame voedselomgeving
Een nieuw kabinet kan met wet- en regelgeving voedselaanbieders, zoals supermarkten en (fast food) restaurants, stimuleren om de consument gezonder en duurzamer te laten eten. Specifiek roepen we een nieuw kabinet op om de eiwittransitie speerpunt te maken van beleid door:

  1. Verankeren in het regeerakkoord van de eerder uitgesproken ambitie (Transitieagenda Biomassa en Voedsel) voor een eiwittransitie van 60:40 (verhouding dierlijk/plantaardig) naar 40:60 (in 2030) en deze door te vertalen naar alle relevante beleidsdossiers, alsook het bewaken van voortgang en resultaten door monitoring en benchmarking.
  2. Vaststellen van een ondergrens (50:50) voor voedselaanbieders zoals supermarkten, cateraars en horeca qua promotie en aanbod van plantaardig voedsel voor 2025.

Oproep ondersteunen?
Onderteken hieronder de oproep om plantaardig het nieuwe normaal te maken.

Downloads

Onderteken de oproep

Ondertekeningen

Bedrijf/OrganisatieNaamOndertekend op

Geen inzendingen komen overeen met je verzoek.

Bedrijf/OrganisatieNaamOndertekend op
Transitiecoalitie voedsel

Voor meer informatie en reacties:

Natascha Kooiman | Natascha@transitiecoalitievoedsel.nl of +31 654366200
Kwartiermaker Transitiecoalitie Voedsel en Portefeuillehouder Voedselomgeving & Eiwittransitie

Miriam Offermans, Public Affairs Manager TcV, miriam@transitiecoalitievoedsel.nl, +31 627576540

Transitiecoalitie voedsel

Transitiecoalitie Voedsel

Postadres
Stichting Transitiecoalitie Voedsel
Waterweg 64
3731 HM De Bilt

Nieuwsbrief

Transitiecoalitie voedsel

© 2019 Transitiecoalitie Voedsel