Skip to main content

Ruim 200 koplopers uit landbouw- en voedselsector roepen politiek op maak ‘Plantaardig het Nieuwe Normaal’


8 maart 2022

Ongeveer 60% van de eiwitten die we dagelijks consumeren zijn van dierlijke oorsprong en 40% is plantaardig. Om gezondheidsredenen en vanuit klimaatoverwegingen zou dat omgedraaid moeten worden. “Een meer plantaardig dieet moet het nieuwe normaal worden”. Zo luidt onze petitie die op dinsdag 8 maart 2022 is aangeboden aan de Tweede Kamer, commissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Onderdeel van de petitie is een tienpuntenplan met tien adviezen om de omslag naar een gezond, duurzaam en meer plantaardig eetpatroon te versnellen en in beleid te verankeren. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat plantaardige eetpatronen gunstige effecten hebben op het tegengaan van chronische ziekten, zoals hartaandoeningen, kanker en diabetes.  Ook vanwege duurzaamheid is het belangrijk. De stikstofcrisis, klimaatverandering, biodiversiteitsverlies, landgebruik en watergebruik, hangen allen in de eerste plaats samen met de dierenindustrie. Er zijn simpelweg veel meer inputs nodig voor dierlijke producten t.o.v. plantaardige producten.  Daarnaast zijn er nog economische overwegingen. De innovatieve groei in de markt van plantaardig is enorm. 

Tienpuntenplan met concrete aanbevelingen voor het kabinet 

De overheid kan met een actieve inzet op de voedselomgeving de gezonde, duurzame en meer plantaardige keuze, ook de gemakkelijke en betaalbare keuze maken voor consumenten. Met het tienpuntenplan doen we concrete aanbevelingen en roepen we het kabinet op om de eiwittransitie speerpunt te maken van beleid door:

  1. Zich uit te spreken voor een eiwittransitie van 60:40 (verhouding dierlijk/plantaardig) naar 40:60 (in 2030) en deze door te vertalen naar alle relevante beleidsdossiers, alsook het bewaken van voortgang en resultaten door monitoring en benchmarking.
  2. Vaststellen van een ondergrens (50:50) voor voedselaanbieders zoals supermarkten, cateraars en horeca qua promotie en aanbod van plantaardig voedsel voor 2025.

Oproep ondersteunen?

Het tienpuntenplan is een initiatief van de Transitiecoalitie Voedsel en onderdeel van de campagne ‘Plantaardig het Nieuwe Normaal’. Deze startte in 2021 met een oproep aan de informateur. Het tienpuntenplan wordt ondersteund door de Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel en is tot stand gekomen met input van o.a. WNF NL, Voeding Leeft, ProVeg, Natuur & Milieu, IUCN Nl, Instituut voor Milieuvraagstukken – Vrije Universiteit, Feedback EU en de Dierencoalitie.

Sluit je aan en onderteken hieronder de oproep om plantaardig het nieuwe normaal te maken.

Onderteken de oproep

Ondertekeningen

[gravityview id=’158′]

Transitiecoalitie voedsel

Voor meer informatie en reacties:

Natascha Kooiman | Natascha@transitiecoalitievoedsel.nl of +31 654366200
Kwartiermaker Transitiecoalitie Voedsel en Portefeuillehouder Voedselomgeving & Eiwittransitie

Miriam Offermans, Public Affairs Manager TcV, miriam@transitiecoalitievoedsel.nl, +31 627576540

Transitiecoalitie voedsel

Transitiecoalitie Voedsel

Postadres
Stichting Transitiecoalitie Voedsel
Waterweg 64
3731 HM De Bilt

Transitiecoalitie voedsel

© 2022 Transitiecoalitie Voedsel