Skip to main content

Ruim 200 koplopers uit landbouw- en voedselsector roepen politiek op maak ‘Plantaardig het Nieuwe Normaal’


8 maart 2022

Ongeveer 60% van de eiwitten die we dagelijks consumeren zijn van dierlijke oorsprong en 40% is plantaardig. Om gezondheidsredenen en vanuit klimaatoverwegingen zou dat omgedraaid moeten worden. “Een meer plantaardig dieet moet het nieuwe normaal worden”. Zo luidt onze petitie die op dinsdag 8 maart 2022 is aangeboden aan de Tweede Kamer, commissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Onderdeel van de petitie is een tienpuntenplan met tien adviezen om de omslag naar een gezond, duurzaam en meer plantaardig eetpatroon te versnellen en in beleid te verankeren. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat plantaardige eetpatronen gunstige effecten hebben op het tegengaan van chronische ziekten, zoals hartaandoeningen, kanker en diabetes.  Ook vanwege duurzaamheid is het belangrijk. De stikstofcrisis, klimaatverandering, biodiversiteitsverlies, landgebruik en watergebruik, hangen allen in de eerste plaats samen met de dierenindustrie. Er zijn simpelweg veel meer inputs nodig voor dierlijke producten t.o.v. plantaardige producten.  Daarnaast zijn er nog economische overwegingen. De innovatieve groei in de markt van plantaardig is enorm. 

Tienpuntenplan met concrete aanbevelingen voor het kabinet 

De overheid kan met een actieve inzet op de voedselomgeving de gezonde, duurzame en meer plantaardige keuze, ook de gemakkelijke en betaalbare keuze maken voor consumenten. Met het tienpuntenplan doen we concrete aanbevelingen en roepen we het kabinet op om de eiwittransitie speerpunt te maken van beleid door:

  1. Zich uit te spreken voor een eiwittransitie van 60:40 (verhouding dierlijk/plantaardig) naar 40:60 (in 2030) en deze door te vertalen naar alle relevante beleidsdossiers, alsook het bewaken van voortgang en resultaten door monitoring en benchmarking.
  2. Vaststellen van een ondergrens (50:50) voor voedselaanbieders zoals supermarkten, cateraars en horeca qua promotie en aanbod van plantaardig voedsel voor 2025.

Oproep ondersteunen?

Het tienpuntenplan is een initiatief van de Transitiecoalitie Voedsel en onderdeel van de campagne ‘Plantaardig het Nieuwe Normaal’. Deze startte in 2021 met een oproep aan de informateur. Het tienpuntenplan wordt ondersteund door de Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel en is tot stand gekomen met input van o.a. WNF NL, Voeding Leeft, ProVeg, Natuur & Milieu, IUCN Nl, Instituut voor Milieuvraagstukken – Vrije Universiteit, Feedback EU en de Dierencoalitie.

Sluit je aan en onderteken hieronder de oproep om plantaardig het nieuwe normaal te maken.

Onderteken de oproep

Ondertekeningen

1 - 169 van 172 getoond

Bedrijf/OrganisatieNaam
Sabine Huls
TU DelftAnna Peeters
CE DelftPelle Sinke
freelance journalist en tekstschrijverElian van 't Westeinde
Eco Mondego ConsultingEelco Schaap
Mijke Van dijk
Pauline de Rooij
Romée Kaars
Tina Fischbach
TU DelftJaco Quist
Esther Steenbergh
Nicolette Boulet
Marleen van de Graaf
Natalie Huijer
Gudrun Ten velde
Rob Zuiker
Louis Smit
Matthijs Hulsbosch
AeresDennis van de Mortel
Michael Kok ConceptsMichael Kok
Fumi IngredientsJisca Diederik
Maris Janson
Mike Middeldorp
Tuinderij de DorpsakkerManja Schilperoord
Paula Dijkema
Riekje de Han
Margriet Rammelt
Marcella Pacenti
Gerben van der Meiden
Warner Ceelen
Ka Woh
QuestionmarkAnnelore van der Lint
Programmadirecteur Alles is GezondheidKaren van Ruiten
Chairman & CEO LIVEKINDLY CollectiveKees Kruythoff
Voorzitter Stichting de Nieuwe LeefstijlKo Henneman
Directeur Stichting ClimateCoach4ULennart van der Burg
Programmadirecteur Flevo CampusLenno Munnikes
Food Systems Lead NewForesightLaure Heilbron
Oprichter RechtstreexMaarten Bouten
Directeur Our New EconomyMaarten Nijman
Directeur-bestuurder MVO NederlandMaria van der Heijde
Directeur Natuur & MilieuMarjolein Demmers
Statutair Directeur Danone NL BVMatt Jazayeri
CEO & Founder BOON- FoodconceptsMichael Luesink
Directeur Marketing en Innovatie HAKNicole Freid
PhD Directeur Amsterdam Green CampusNiek L.M. Persoon
Directeur Zonnehoeve ZeewoldePiet van IJzendoorn
Hoogleraar Consumptie en Gezonde Leefstijl, Wageningen University & ResearchProf. Dr. Emely de Vet
Internist-endocrinoloog Hoogleraar Diabetologie, LUMCProf. Dr. Hanno Pijl
Directeur Instituut voor Milieuvraagstukken, VU AmsterdamProf. Dr. Pieter van Beukering
Nutrition and Health, Dept. Health Sciences, VU AmsterdamProf. Jaap C. Seidell
PhD Nutritional Epidemiologist, Universiteit MaastrichtProf. Pieter C. Dagnelie
Medeoprichter Caring FarmersRuud Zanders
DierencoalitieSandra Beuving
Statutair Directeur Alpro Nederland BVSusan Garfitt
Directeur Vlinderstichting & Voorzitter Soorten NLTitia Wolterbeek
CEO Proveg NederlandVeerle Vrindts
CEO Eosta BVVolkert Engelsman
Bureau voor Natuurlijk OntwikkelenWieke Bonthuis
Carlijn van der LeedeCarlijn van der Leede
Sanne Jäkel
Julie Eijssen
Maud Schake
BonduelleMarlies Heller
Irene Swinkels
Sei-jinSonja Zonneveld
W.A. Ruiterkamp
BonduelleMaud Van Mook
Esther Weber
Mariken Tijhuis
RIVMAnnick Lindeboom
Feden Roorda
Limbua GmbHDoortje Maillard
Paul Wormer
Green Food LabMargot van Hout
WillicroftBrad Vanstone
alexis de roode
Charlotte Mulder
Daniëlle Hussem
Stichting DoejemeeMonique Zwinkels
-Albert Van der Veer
Stichting Duurzaam WoudenbergSuzy Bollen
ZelfstandigCarien Overdijk
PersoonlijkJan Juffermans
RVOLinde Van der Pol
LOUIS BOLK INSTITUUTPeter Keijzer
Voormalig WURLijbert Brussaard
Public@stakeMiriam Offermans
privéThijs Adriaans
Toezichthouder GOAGerd Van de Logt
KipsterRuud Zanders
Compass Group NederlandRagna Tielen
BonduelleLianne Hanenberg
PriveMarieke Haak
BonduelleIlonka Audenaerde
BonduelleFriek van Helden
FoodHeldenFriek van Helden
Jetske AdviesJetske de jong
ProVeg InternationalDanique Snel
Stichting Duurzaam Bodegraven-ReeuwijkEsther van den Bor
W'aarde controllingSaskia Michels
stichting Goeie GruttenMarieke Groenhart
WLRF.A.M. Casu
TcVBoyd Metz
Werk in Uitvoering BVMarianne van Leeuwen
ProVeg NederlandPablo Moleman
Miranda PaardencoachingMiranda Boland
-Charlotte Emig
WFBRMonique Vingerhoeds
Wageningen University & ResearchInge de Leeuw
geenJose Udinga
Trainingsacteur Marijke van BemmelMarijke van Bemmel
RMHB E-MobilityRenke Barendrecht
Aarhus UniversityTina Venema
TTaco Louwsma
GwyntPieter Lorwa
HoogendroogArjan van den Hoogen
pintxoluuk vosters
TAPP CoalitieJeroom Remmers
Bureau SpraakmakersDorien van Schie
Nationale Week Zonder Vlees & ZuivelIsabel Boerdam
Groene dromersYvonne Beekenkamp
Puur SuzanneSuzanne Beekenkamp
Kunst en Landschap Noord NederlandRobert Rosendal
Best fresh groupEmma Den Ouden
GeenFrederik Izaks
KynoCompanyAmber Duindam
Green Food LabSuzanne Harlaar
Green Food LabSien van Tol
Privé persoonYvonne Mars
Green Deal Eiwitrijke gewassenEmmo Meijer
WODCFloris ter Braak
Green Food LabRobin Walrecht
VegabiteBieko rindt
Green Food LabLieske van der Waals
Green Food LabRosanna de Vos
Green Food LabIngeborg Prins
Green Food Lablaura van de merwe
Green Food LabFloor van den Elshout
Institute for Environmental Studies - Vrije UniversiteitHanna Dijkstra
geenRoos Wolfs
FloatSpaEtienne Spierts
BD-VerenigingMaria Inckmann van Gaalen
Roelofs Food Consultancy B.V.Hans Roelofs
Oprichter Klimaatplein.comRob van der Rijt
stichting DemeterBert van Ruitenbeek
De OesterzwammerijErik Boele - de Zeeuw
The PlantMarieke Karssen
Rozenbotteltuin De PutEric Hees
RUGAlynda Kok
Mariposa Virtual Office SupportMariska Poelwijk
Tuin aan ZeeNancy Wiltink
World Benchmarking AllianceViktoria Cservenyak
CbiMarije Klomp
DVM BVJeroen Oudheusden
IntermediusMenko Busch
TastyBasicsJan Buining
IHCJeannette Schouw
ErasmusMCKoen Joosten
Inwoner Bilthoven en voorstander van dierenrechten en een plantaardig en duurzaam voedselsysteemKatelijn Hertogs
YoVeggieWorldYolanda Jagt
Earth Charter NederlandAlide Roerink
Germieke SmitsGermieke Smits
Oprichter Klimaatplein.comRob van der Rijt
GgdMarion Drent
ikzelfriek klappe
Brave New FoodBas Allart
Organic Green GoldSaleeban Abdi
The LIVEKINDLY CollectiveTal Nadari
Bedrijf/OrganisatieNaam
Transitiecoalitie voedsel

Voor meer informatie en reacties:

Natascha Kooiman | Natascha@transitiecoalitievoedsel.nl of +31 654366200
Kwartiermaker Transitiecoalitie Voedsel en Portefeuillehouder Voedselomgeving & Eiwittransitie

Miriam Offermans, Public Affairs Manager TcV, miriam@transitiecoalitievoedsel.nl, +31 627576540

Transitiecoalitie voedsel