Voedselomgeving

VOEDSELOMGEVING

Urgentie
Onze voedselomgeving is een belangrijke bepalende factor van ons gedrag. Per dag maken we zo’n 200 voedselkeuzes. 70% daarvan maken we onbewust. Een obesogene omgeving die via voedselaanbod en reclame continu prikkels geeft richting ongezond en onduurzaam gedrag vormt een barrière in de wens om de consument gezonder en duurzamer te laten kiezen.

Wat doet TcV?
Deze themagroep richt zich specifiek op het gezonder en duurzamer maken van de voedselomgeving. We werken aan een aanbod dat aansluit op de schijf van vijf in supermarkten, catering, fastfoodketens, overheid en horeca met de bijbehorende balans (30/70) dierlijk plantaardig, marketing binnen en op straat die gezond en duurzaam promoot en een omgevingsbeleid dat grenzen stelt aan de hoeveelheid food-outlets met overwegend ongezond aanbod rond scholen en op drukke looproutes. Op dit moment loopt er een financieringsaanvraag voor een pilotproject dat deze elementen bevat. Samen met de themagroepen Supermarkt en Gezonde Voeding en Leefstijl is het doel te zorgen dat het voedselaanbod en de voedselomgeving gezond zijn en de bewoners van lagere sociale klasse te helpen met een gezonde leefstijl.

Kwartiermaker & thematrekker
Natascha Kooiman –  natascha@transitiecoalitievoedsel.nl

NIEUWS

3 maart 2020 in Landbouw(beleid), Nieuws, Standpunten, Truecost/trueprice

Transitiecoalitie Voedsel doet voorstellen voor EU-beleid op gebied van true pricing

De Transitiecoalitie Voedsel heeft een voorstel gepresenteerd voor een EU-strategie om bij landbouw en voedsel de externe milieu- en gezondheidskosten beter in beeld te brengen en vervolgens in de prijzen…
Lees meer
5 februari 2020 in Lobby, Nieuws, Truecost/trueprice

EU parlement in gesprek over eerlijke vleesprijzen

Op woensdag 5 februari heeft TAPP Coalitie twee rapporten in het Europese Parlement gepresenteerd waarover werd gediscussieerd. TAPP Coalitie stelt voor om de prijs van vlees in de EU te…
Lees meer
16 december 2019 in Nieuws, Truecost/trueprice

UPDATE: True Pricing

Na het middagsymposium over true pricing, dat de Transitiecoalitie Voedsel op 17 september heeft gehouden, wordt hardt gewerkt aan de afronding van twee projecten: True pricing in food en agro…
Lees meer
5 november 2019 in Lobby, Nieuws, Truecost/trueprice

Transitiecoalitie Voedsel blij met TAPP-voorstellen voor een eerlijke vleesprijs

Het internaliseren van verborgen externe kosten is een van de speerpunten van de Transitiecoalitie Voedsel vandaar dat wij op maandag 4 november ook bij de uitreiking waren van het TAPP-rapport…
Lees meer