Skip to main content
Nieuws

Healthy Food Coalition van start

Geschreven door 30 november 2023No Comments

30 november 2023


Op 28 november is de Healthy Food Coalition van start gegaan. Deze nieuwe spinoff van de Transitiecoalitie Voedsel is een ondernemersinitiatief op het terrein van gezond en duurzaam voedsel. De coalitie is opgericht omdat de betrokken ondernemers zich zorgen maken over het ongezonde eetpatroon in ons land. Uit onderzoek blijkt dat in Nederland jaarlijks 13.000 mensen overlijden door ongezond eten. Het aantal mensen met kanker, obesitas, diabetes 2 en tal van andere gezondheidsklachten neemt onrustbarend toe. In veel van deze gevallen is een ongezond eetpatroon hiervan een belangrijke oorzaak.

De initiatiefnemers achter de Healthy Food Coalition vinden dat de aanbieders van voedsel – zoals fabrikanten, supermarkten, horeca en food service bedrijven – hierin een grote verantwoordelijkheid hebben. Een verantwoordelijkheid die nu nog vaak wordt ontlopen. Daarom is de ambitie van de nieuwe coalitie dat aanbieders van voedsel daadwerkelijk verantwoordelijkheid gaan nemen voor ‘het eetpatroon van hun klanten’. Dit betekent dat leden van de coalitie ernaar streven dat het voedsel dat zij aanbieden voor tenminste 80% als gezond kan worden aangemerkt. Met die missie gaan ze ook op pad om andere bedrijven aan te sporen een dergelijke ambitie te omarmen.

In het begin van volgend jaar zal de coalitie met concrete plannen naar buiten treden. Drees Peter van den Bosch leidt het initiatief, met projectmanagementondersteuning van impactadviesbureau Elemental. Mede initiatiefnemers zijn o.a. Tasty Basics, Ekomenu, Hutten Catering, Koppert Cress, Tommy Tomato, Eosta, Antropia, Hofweb, Henri, Healthy Fridge en Kipster. Ook een aantal kennisinstellingen doen mee, waaronder Louis Bolk Instituut, HAS Green Academy, Universiteit Utrecht en VU Amsterdam (Jaap Seidell).

Transitiecoalitie Voedsel

Postadres
Stichting Transitiecoalitie Voedsel
Waterweg 64
3731 HM De Bilt

Transitiecoalitie voedsel

© 2022 Transitiecoalitie Voedsel