26 juni 2023 door Nadine Maarhuis
Ruim veertig landen hebben rechten voor de natuur vastgelegd in wetten en regels. Deze beweging kan een belangrijke rol spelen in de landbouwtransitie, stelt milieujurist en auteur Jessica den Outer. Want zodra we de natuur het recht geven om te floreren, neemt regeneratieve landbouw de plek in van monoculturen en pesticiden.
“Mijn opa nam me vroeger altijd mee naar buiten om samen de insecten in het gras te bestuderen. Ik denk dat daar het zaadje is geplant en mijn liefde voor de natuur is ontstaan”, vertelt milieujurist en auteur Jessica den Outer. Tijdens haar rechtenstudie ontdekt ze dat bestaande wet- en regelgeving de natuur onvoldoende beschermt, en dat er ook een andere aanpak mogelijk is.
“We vinden het heel normaal dat bedrijven, waterschappen en gemeenten rechtspersonen zijn. Waarom zou een bos of rivier niet diezelfde status in het recht kunnen krijgen?”
Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan 400 burgerinitiatieven die zich inzetten om de natuur rechten te geven. Om de verhalen daarachter zichtbaar te maken, schreef Jessica het boek ‘Rechten voor de natuur’, vol succesvolle voorbeelden. “Vaak denken mensen dat deze beweging vrij recent is ontstaan in Ecuador, maar in 1972 was er al een Amerikaanse jurist die pleitte dat de natuur rechten zou moeten hebben. Hij stelde voor om voogden aan te stellen voor de natuur, die vervolgens op kunnen komen voor haar belangen, net zoals we doen voor minderjarigen. In eerste instantie werd zijn idee afgedaan als ondenkbaar, maar in 2006 was het zover. Een klein stadje in Pennsylvania legde de rechten voor de natuur vast om een eind te maken aan vervuiling. Daarna volgden vele anderen, waaronder Ecuador die de rechten voor de natuur verankerde in de grondwet en Nieuw-Zeeland, die van de Whanganui rivier een rechtspersoon maakte.”
Lees hier verder: https://maatschapwij.nu/partnerberichten/jessica-den-outer-rechten-voor-de-natuur/
Dit artikel is onderdeel van de reeks ‘Woordvoerders van de Toekomst’, die we met MaatschapWij en Jeen Akkerman maken en die mede mogelijk is gemaakt door het programma Duurzaam Door. Samen zetten we de visionairs die vooruit kijken én die nu al werken aan een gezonder voedsel- en landbouwsysteem in de spotlights. Lees ook het verhaal van Rob en Jessie van Hattum, Alice Kramer, Machteld Huber, Joost van Schie, Mark Venner, Krijn Poppe, Anne van Leeuwen, Marjan Minnesma, Lucas Simons, Peter Oosterhof, Jannemarie de Jonge, Drees Peter van den Bosch, Dalila Sayd, Bregje Hamelynck en Geert van der Veer of lees hier het verhaal van Frederike Praasterink.