Herinnert u zich deze slogan nog? “Minder vlees, mevrouw, u weet wel waarom.” Het was 1974 toen deze boodschap werd gelanceerd. Inmiddels zijn we 50 jaar verder. Hoewel de gewenste balans van 60%-40% plantaardige en dierlijke eiwitten in ons voedingspatroon nog niet is bereikt, hebben we samen belangrijke stappen gezet.
De urgentie van de eiwittransitie wordt inmiddels breed erkend. Het gaat niet langer om de vraag óf we deze transitie moeten realiseren, maar om hoe we dit het beste kunnen doen. Door samenwerking tussen ketenpartners, van producent tot consument, hebben we vooruitgang geboekt op het gebied van dierlijke, plantaardige en hybride eiwitproducten.
Een belangrijke ontwikkeling in deze discussie is de aandacht voor gezondheid. “Plantaardig als het gezonde normaal” wint terrein en geeft een extra impuls aan de transitie. Samen bouwen we aan een duurzaam en gezond voedingspatroon.
In het onlangs verschenen Impactrapport 2023-2024: Eiwittransitie en Voedselomgeving leest u over de activiteiten en resultaten van Transitiecoalitie Voedsel in het afgelopen jaar. Zo belichten we hoe we gezondheid als thema hebben geïntroduceerd en samenwerking met gezondheidsorganisaties hebben versterkt. Ook laten we zien hoe we ngo’s hebben betrokken bij het transitiedenken, een cruciale stap om hen te motiveren voor hun specifieke rol in de eiwittransitie. Daarnaast leest u over de impactvolle samenwerkingen die we hebben gefaciliteerd met het bedrijfsleven en hoe we onze lobby en beleidsbeïnvloeding vormgeven in de uitdagende politieke context van vandaag.
Lees hier het rapport.
21 november 2024