![](https://transitiecoalitievoedsel.nl/wp-content/uploads/NB-feb-2025.png)
Eind 2024 heeft de Transitiecoalitie Voedsel twee brieven ondertekend die zijn gericht aan de nieuwe leden van de Europese Commissie. Beide brieven zijn opgesteld door de European Food Policy Coalition (EFPC).
De eerste brief is gericht aan Teresa Ribera Rodríguez, Vicevoorzitter voor een schone, eerlijke en concurrerende transitie en Wopke Hoekstra, EU-commissaris voor Klimaat, Net Zero en Schone Groei, met een cc naar andere relevante EU-commissarissen, waaronder die voor Landbouw en Milieu.
Rechtvaardige transitie
In deze brief wordt de nadruk gelegd op de dringende noodzaak van een rechtvaardige transitie in de landbouw- en voedselsector om klimaatverandering en biodiversiteitsverlies tegen te gaan. De EU-commissarissen worden opgeroepen om snel en doortastend beleid te ontwikkelen. Daarbij moet de landbouwsector een belangrijke rol spelen in het behalen van de Europese klimaatdoelen en zijn bindende emissiereducties noodzakelijk. Dit moet gebeuren via daadwerkelijke verduurzaming van de landbouw, met methoden zoals agro-ecologie en biologische landbouw, in plaats van louter technische oplossingen en CO₂-compensatie die de bestaande problemen in stand houden. Nadruk wordt gelegd op een fundamentele hervorming van de veehouderij, een beleid dat plantaardige voeding stimuleert en duurzame voedselproductie bevordert. Voor de financiering van deze transitie is een speciaal Agri-Food Just Transition Fund nodig, zodat boeren voldoende middelen krijgen om hun bedrijfsmodellen te verduurzamen. Daarvoor moet ook het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) worden hervormd, zodat subsidies gericht worden op ecologische diensten in plaats van het ondersteunen van vervuilende praktijken.
Visie op landbouw
De tweede brief is gericht aan Christophe Hansen, EU-commissaris voor Landbouw en Voedsel, met een cc naar onder anderen commissievoorzitter Ursula von der Leyen en verschillende vicevoorzitters en commissarissen. De brief onderstreept de noodzaak om de aanbevelingen uit de Strategic Dialogue on the Future of EU Agriculture volledig te omarmen en een duidelijke koers te zetten voor een rechtvaardige transitie.
De brief benoemt vijf prioriteiten die volgens de ondertekenaars centraal moeten staan in de Vision for Agriculture and Food, die binnen de eerste 100 dagen van het mandaat wordt opgesteld. Ten eerste moet er een eerlijke prijs voor zowel boeren als consumenten worden gewaarborgd. Boeren moeten een fatsoenlijk inkomen kunnen verdienen zonder gedwongen te worden hun producten onder de kostprijs te verkopen. Daarnaast moet het voor consumenten eenvoudiger worden om gezonde en duurzame keuzes te maken. Wat mensen eten wordt grotendeels beïnvloed door hun omgeving, en daarom is beleid nodig dat duurzame en gezonde voeding breed beschikbaar, betaalbaar en herkenbaar maakt. Verder wordt gevraagd om een actieplan voor plantaardige voeding in 2026, zodat de plantaardige landbouwketen van boer tot consument kan worden versterkt. Een derde belangrijke prioriteit is de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), dat op dit moment onvoldoende bijdraagt aan de transitie naar een agro-ecologisch landbouwsysteem. De brief benadrukt verder dat landbouw en voedselproductie beter moeten aansluiten bij de klimaat- en milieudoelstellingen. Duurzame landbouwmodellen zoals biologische en agro-ecologische praktijken tonen aan dat het mogelijk is om economisch rendabel te zijn binnen de grenzen van de planeet. Deze praktijken zouden dan ook centraal moeten staan in de langetermijnvisie.
De brief eindigt met een kritische noot over recente beleidsbeslissingen van de Europese Commissie, zoals het stopzetten van de Sustainable Food Systems Law en de intrekking van de Sustainable Use of Pesticides Regulation. De hoop wordt uitgesproken dat de Commissie met de Strategic Dialogue een nieuwe, constructieve manier van samenwerken heeft ingezet.
5 februari 2025
Foto: Shutterstock.com