Skip to main content
Nieuws

Onderzoek naar voedselgemeenschappen van start

Geschreven door 2 juli 2020november 1st, 2021No Comments
Transitiecoalitie voedsel

Op tal van plekken zijn in Nederland de afgelopen jaren lokale voedselgemeenschappen ontstaan die steeds groter worden. Communities van betrokken consumenten en producenten, die samen hun eigen voedselsysteem inrichten. Ver van commercie, politieke strubbelingen en belangenstrijd, bouwen zij aan hechte gemeenschappen van consumenten en producenten die het ánders doen. Soms onder de vlag van een officiële club zoals Herenboeren of CSA-Nederland, maar veel vaker nog onder de radar als kleine lokale coöperatie, samenwerkingsverband, stadsboerderij, markt of zelfs Faceboookgroep. Maar hoeveel mensen zijn hier nu bij aangesloten en welke waarden delen de leden van zo’n voedselgemeenschap? Wat maakt dat zo’n gemeenschap zich ontwikkelt als een alternatief voedselsysteem? Sandra van Kampen doet daar de komende maanden onderzoek naar, in samenwerking met Frederike Praasterink (HAS hogeschool), Bregje Hamelynck (CSA Nederland), Geert van der Veer (Herenboeren) en Estella Franssen (De Ulebelt). Vijf provincies (Brabant, Gelderland, Zuid-Holland, Zeeland en Flevoland) én RVO (programma DuurzaamDoor) ondersteunen dit onderzoek.

Dit onderzoek naar voedselgemeenschappen is tevens een invulling van een van de vijf toekomstscenario’s die naar voren kwam in de Toekomstverkenningen van de Transitiecoalitie Voedsel, onder leiding van Frederike Praasterink (lector HAS). Als voornaamste drijfveer werden democratie, lokaal voedsel, zeggenschap, sociale cohesie en collectief eigendom van grond genoemd. Het is géén terug-naar-vroeger scenario, maar juist heel erg gericht op een stevige lokale voedseleconomie als tegenhanger van het huidige op kostprijs en bulkproductie gerichte systeem. Met gebruik van moderne distributie-technologie en lokale verwerkers.

Heb je tips voor voedselgemeenschappen die we zeker niet moeten vergeten in onze inventarisatie? Neem contact met Sandra van Kampen via sandra@deschaalvankampen.nl of bel 06 47096720.