Skip to main content
Nieuws

TcV op Dutch Design Week in Eindhoven

Geschreven door 23 oktober 2019oktober 21st, 2021No Comments
Transitiecoalitie voedsel

Op 23, 24 en 25 oktober stond TCV drie dagen samen met de Voedselapotheek op de Dutch Design Week in Eindhoven met Wake up@DDW! Wij werken samen aan een toekomst waar voeding ons beter maakt. 

Dutch Design Week 2019
Tijdens de Dutch Design Week bezoeken jaarlijks zo’n 350.000 mensen van over de hele wereld Eindhoven. Dit jaar staat in het teken van ‘If not now, then wen? Door de hele stad worden tijdens het grootste design event van Noord-Europa thema’s als food, health, sustainability, mobility en circularity onder de aandacht gebracht. De exposities en bijeenkomsten, verdeeld over 110 locaties in Eindhoven, laten stuk voor stuk zien hoe design gebruikt kan worden voor innovatieve oplossingen voor de steeds sneller veranderende wereld. Dit wordt gedaan door ‘anders’ te kijken naar globale trends. Bijvoorbeeld het hergebruiken van afval, overbevolking in steden en toename van welvaartsziekten.

WakeUp@DDW
Tijdens de mooie samenwerking tussen TCV en de Voedselapotheek bij WakeUp@DDW beginnen we heel vroeg in de ochtend op een magische plek. We zien de zon opkomen over het hart van de Dutch Design Week en starten op een positieve manier: beweging gevolgd door een gezond ontbijt. Zo hebben we een fitte en frisse start van de dag. Vol energie starten we een gesprek over toepassingen van goede voeding en bezoeken we de Dutch Design Week waar we voorbeelden bekijken waar design wordt ingezet om voeding te gebruiken voor een gezonde leefstijl. We gaan samen met selectief uitgenodigde stakeholders ‘design thinking’ toepassen op drie belangrijke perspectieven gericht op gezonde voeding.

Donderdag 24 oktober: voedselketen en voedselomgeving met Natascha Kooiman van TcV
‘Miss Voedselomgeving’ herself, Natascha Kooiman introduceerde het onderwerp. Vroeg in de ochtend, na een pracht ontbijt, gingen we met een selecte groep mensen vanuit verschillende achtergronden in gesprek over de voedselomgeving en hoe we deze duurzamer en gezonder kunnen maken. En dan wel op een hele creatieve Dutch Design passende manier!

Nadat het ijs gebroken was door een enerverende sessie ochtendgymnastiek en een gezond en heel erg mooi ontbijt, discussierden we over de vraag: Hoe kunnen we samen werken aan toekomst waarin onze voedselomgeving ons gezond houd en beter maakt?

Centraal binnen de sessie stond het concept ‘voedselomgeving’, wat slaat op hoe wij als consumenten in aanraking komen met ons voedsel. Dit kan bijvoorbeeld in de supermarkt, of misschien wel in het winkeltje van een lokale boer. De voedselomgeving heeft ontzettend veel invloed op wat, en hoe, wij consumeren en is hierdoor zeer belangrijk voor het motiveren van bewuste(duurzame) keuzes. Trends zoals urbanisatie en technologische innovatie, maar ook de eis voor transparantie en een positieve sociale impact, zijn ontzettend belangrijk voor de vormgeving van de voedselomgeving.

Deelnemers formuleerden individueel dilemma’s waarna deze doorgeven werden. Bijvoorbeeld: Hoe zorg je ervoor dat consumenten die zich voornamelijk laten leiden door prijs en gemak gezondere keuzes gaan maken? Andere deelnemers boden oplossingen op deze dilemma’s vanuit verschillende achtergronden en invalshoeken, wat leidde tot creatieve oplossingen. De sessie werd afgesloten met de belangrijke vraag: hoe kunnen wij zelf aan een gezonde toekomst bijdragen?

Vrijdag 25 oktober: overheid en onderwijs met Arina Valstar van TcV
De wethouder gezondheid uit Eindhoven introduceerde de stad en stipte een aantal gezondheidsuitdagingen aan. Daarna was het genieten van de mooie ontbijt recepten die de Voedselapotheek voor ons had klaar staan, variërend van een warm miso soepje en pompoen brood tot een vegan chocolate mouse van avocado en een uitnodigende banaan-amandelmelk-spinazie smoothy.

Deelnemers vanuit overheid en onderwijs (van kinderopvang tot HBO) introduceerden zichzelf. Arine Valstar introduceerde de TcV en zoomde in op de voedselomgeving als veelbelovende aanpak waarin duurzaam en gezond samen komen. Ze noemde de Superlijst en onze aandacht voor gezonde voeding en leefstijl, duurzame productie en onderwijs (de Kids Club en Beroepsonderwijs – en het gebrek aan aandacht voor voeding, en dus voor preventie, in de opleiding van artsen in NL).

Naomi Jansen (Voedselapotheek) nam ons mee in een design thinking proces wat we toepasten op onze eigen eerder geformuleerde doelstellingen. Trends dienden als inspiratie. Drie deelnemers vulden hun eigen ideeën (en associaties) verder aan.

We gingen de Dutch Design Week bezoeken. In de Embassy of Health toonden ontwerpers krachtige beelden van sociale innovatie zoals de Plus Klus waarbij ouderen uitgenodigd werden om weer een nuttige bijdrage aan de maatschappij te leveren. We bezochten oa ook het Eatelier waarin mini amuses gecreëerd op je eigen hand, een ware smaak explosie te weeg brachten gebaseerd op jouw eigen keuzes.

De kracht van design voor gezondheid en sociale innovatie had zich geopenbaard in het afwisselende en aangename programma en we kijken er naar uit om als TCV samen met Voedselapotheek (volgens hun slogan) te werken aan een toekomst waar voeding ons beter maakt!

Transitiecoalitie Voedsel ontwikkelt een programma op voedselomgeving en geeft hier al invulling aan met verschillende projecten en via lobby. Meer weten over wat al speelt en wat we als vervolg zien? Neem contact op met Natascha Kooiman of Arine Valstar.