
De transitie naar gezonde en duurzame eetpatronen: hoe komen we daar?
Op 11 juni 2025 nodigden we gezondheidsorganisaties uit bij het Voedingscentrum voor een transitiebijeenkomst. Om samen te kijken naar de transitie naar gezonde en duurzame eetpatronen en hoe het kan dat deze blijft hangen in een beginfase. We weten namelijk al sinds 2010 dat voedselgerelateerde zorgkosten op 6 miljard euro geschat worden. Dat sinds 2015 het merendeel van de Nederlandse bevolking met overgewicht of obesitas kampt en dat sinds 2018 ongezonde voeding verantwoordelijk is voor 8.1% van de ziektelast. Er is voldoende wetenschappelijke kennis over hoe gezonde en duurzame eetpatronen eruitzien en er werken al veel gezondheidsorganisaties aan dit thema. En toch wordt het gezondheidsprobleem onvoldoende serieus genomen.
“We hebben een probleem, maar we vinden het nog geen probleem” aldus Natascha Kooiman.
Lucas Simons (NewForesight) nam het publiek mee in hoe je als gezondheidsorganisatie bij kunt dragen aan het versnellen van de gezonde voedseltransitie. Dit deed hij aan de hand van het TransMissie model: een bekend model binnen TcV dat als leidraad fungeert om deeloplossingen te inventariseren voor complexe transities. De gezondheidsorganisaties gingen zelf aan de slag met het TransMissie model en brainstormden over hoe zij bij kunnen dragen aan de gezamenlijke oplossingen van deze transitie.
Hoe bewegen we van blijven slaan op je eigen instrument naar harmonieuze muziek? Er zat een welwillend en gemotiveerd publiek in de zaal waar een duidelijk signaal naar voren kwam: We willen ons hiervoor inzetten. De transitiebijeenkomst heeft hen concrete handvatten gegeven voor hoe we strategischer kunnen interveniëren. Zodat we de juiste dingen doen, met de juiste partijen, op het juiste moment. We moeten wegstappen van eindeloze projecten, pilots en onderzoeken, en inzetten op interventies die de transitie vooruit gaan helpen.
“Een complexe transitie los je niet op met een simpele strategie”aldus Lucas Simons.
Tijd voor strategische actie.
Werk jij bij een gezondheidsorganisatie en wil jij je inzetten voor een gezond én duurzaam eetpatroon? Neem contact met ons op.