Skip to main content
Nieuws

Waarom we véél meer boeren nodig hebben (en hoe we dat voor elkaar krijgen)

Geschreven door 16 mei 2023No Comments

16 mei 2023 door Nadine Maarhuis


In 2040 kunnen we een heel ander landbouwsysteem hebben, weet Anne van Leeuwen. Zonder landbouwgif, kunstmest en monoculturen. En met méér boeren, in plaats van minder. Maar dan wel regeneratieve boeren die het landschap herstellen en hun gemeenschap van mensen, dieren, planten en microben voeden. Anne:

“Op Bodemzicht zien we elke dag dat dit mogelijk is.”

Ruim 3,5 jaar geleden kwamen Anne van Leeuwen en haar partner Ricardo Cano aan op boerderij Bodemzicht in Malden, net onder Nijmegen. Op vijf hectare gedegradeerde landbouwgrond gingen ze aan de slag. Inmiddels is de boerderij een oase van leven. De *no-dig* moestuin – waarin niet gegraven, geschoffeld of geploegd wordt zodat het bodemleven haar gang kan gaan – voorziet ruim honderd gezinnen en zes restaurants wekelijks van gifvrije groenten, kruiden en eetbare bloemen. Ook vind je er 249 kippen, die steeds naar een ander stukje veld verplaatst worden zodat ze de bodem niet uitputten, maar juist vruchtbaarder maken. En de bomen van het agroforestry project, die staan deze lente voor het eerst in bloei.

Lees hier verder: https://maatschapwij.nu/partnerberichten/anne-van-leeuwen-bodemzicht/

 


Dit artikel is onderdeel van de reeks ‘Woordvoerders van de Toekomst’, die we met MaatschapWij en Jeen Akkerman maken en die mede mogelijk is gemaakt door het programma Duurzaam DoorSamen zetten we de visionairs die vooruit kijken én die nu al werken aan een gezonder voedsel- en landbouwsysteem in de spotlights. Lees ook het verhaal van Marjan Minnesma, Lucas Simons, Peter Oosterhof, Jannemarie de Jonge, Drees Peter van den Bosch, Dalila Sayd, Bregje Hamelynck en Geert van der Veer of lees hier het verhaal van Frederike Praasterink.

Transitiecoalitie Voedsel

Postadres
Stichting Transitiecoalitie Voedsel
Polstraat 14i
7411KB Deventer

Transitiecoalitie voedsel

© 2022 Transitiecoalitie Voedsel