Skip to main content
Nieuws

Aspirant lid aan het woord: Marius Monen

Geschreven door 28 oktober 2019oktober 21st, 2021No Comments
Transitiecoalitie voedsel

Ik ben samen met Nico Schouten CSSF (Cooperative Smart Sustainable Farming) aan het oprichten. We willen de transitie van de landbouw versnellen door koplopers onder de boerenbedrijven, techbedrijven en kennisinstellingen samen te laten werken.

Heel concreet
Jaarlijks worden er diverse ‘robocups’ georganiseerd maar nog geen ‘robocup at the farm’. Deze willen wij gaan organiseren. Studenten kunnen zo zelf prototypes bouwen en verbeteren die van toegevoegde waarde kunnen zijn voor de landbouw.

Vaak hoor je nu bedrijven zeggen dat ze technische innovatie wel interessant vinden maar als er nog geen businessmodel onder ligt, blijft een idee toch vaak in de kast liggen. Daarom duurt de hele transitie ook zo lang. Aangezien studenten de ‘businessmodel’ stress nog niet ervaren is het mogelijk om met hen te bouwen en te optimaliseren. En als een idee dan goed is en echt waarde kan bieden, moeten de studenten de kans hebben om een moonshot startup te worden en hun ideeën verder uit te werken.

Pixel Cropping
De afgelopen jaren heeft Wageningen zich sterk ingezet voor strip cropping, beter bekend als strokenteelt. Wij willen verder gaan dan dat met pixelcropping. Bij pixelcropping is het mogelijk om individuele planten door elkaar heen te plaatsen. Zo kunnen er positieve plantinteracties ontstaan en halen de planten het beste in elkaar naar boven waardoor er geen chemische input nodig is. Met een robot kunnen we de technologie inzetten om de natuur te versterken, hoe mooi is dat?

Aspirant lid  
Samen met Nico ben ik aspirant lid geworden. Regelmatig kwam de coalitie al als naam naar voren wanneer we met mensen spraken. We spraken o.a. met Frederike Praasterink over toekomstbeelden. Haar verhaal en visie sluit goed aan bij wat wij willen doen en zo zijn we aspirant lid geworden. We snuffelen zo aan het lidmaatschap. We zijn al naar diverse bijeenkomsten geweest en willen kijken hoe wij meer bij kunnen dragen in (diverse) werkgroepen. Het mooie van dit netwerk is dat het een groep met koplopers is. Je hoeft dus niet steeds uit te leggen dat het anders kan én moet, daar zijn we bij de Transitiecoalitie Voedsel het allemaal over eens.

Mijn wens
Ik zou het mooi vinden als we het voor elkaar krijgen om kleinschaligere landbouw dichtbij de klant beter kunnen organiseren en de machtsconcentraties weg te halen. Ik vind de werkgroep korte ketens dan ook interessant. Ik denk dat er nog wel een slag te slaan is. In deze tijd met allemaal ‘drukke mensen’ zien we veel pakketbezorging. Het zou mooi zijn als er lokale hubs ontstaan in iedere wijk waar én pakketjes én voedsel samen komt. Het is mooi als je producten van bedrijfsmodellen zoals Herenboeren ook bij de mens aan huis kan brengen. Technologische concepten kunnen dit ondersteunen. Zo slaan we samen een deuk in een pakje boter!

Transitiecoalitie Voedsel

Postadres
Stichting Transitiecoalitie Voedsel
Waterweg 64
3731 HM De Bilt

Transitiecoalitie voedsel

© 2022 Transitiecoalitie Voedsel