Skip to main content
Nieuws

De Fruitmotor in de Trouw Duurzame100

Geschreven door 9 oktober 2020oktober 25th, 2021No Comments
Transitiecoalitie voedsel

Elk jaar publiceert Dagblad Trouw de duurzame100, een lijst van groene denkers en doeners waarbij het burgerinitiatief centraal staat. De Coöperatieve Betuwse Fruitmotor staat, net zoals vorig jaar, op de lijst en wel op plaats 23. Een geweldig mooie erkenning van het werken aan duurzaamheid.

Hilde Engels en Henri Holster, initiatiefnemers en bestuurders van De Fruitmotor, zijn ongelofelijk trots op deze notering: “We zijn blij weer op deze lijst met de meest groene en duurzame denkers naar doeners van Nederland te staan! Het is een erkenning van het goede werk van onze leden, ons team en iedereen die met de coöperatie samenwerkt. Deze erkenning helpt ons bij het verder bouwen aan onze maatschappelijke missie naar een betere wereld, natuurlijk te beginnen in ons eigen Betuwe.

Sinds 2016 werkt De Fruitmotor, als aanjager van verduurzaming en transitie in de regio, hard aan de ontwikkeling van haar coöperatie. De Fruitmotor maakt onder de naam “Krenkelaar” ciders en sprankels van appels en ander Betuws fruit die niet mooi genoeg zijn voor de supermarkt. Met de opbrengst worden bloembedden en nestelgelegenheid aangelegd voor wilde bestuivers. Met leerprogramma’s met fruittelers en andere boeren werken we  aan een duurzaam voedselsysteem en natuurinclusieve landbouw. Ook andere terreinen maken we mooier en biodiverser, samen met onze leden en partners. Bij De Fruitmotor kan iedereen meedoen en spreken we iedereen aan. Samen maken we impact.

De Fruitmotor in 2020

De coöperatie is in 2020 doorgegroeid en verder geprofessionaliseerd. Enkele resultaten:

  • We groeiden naar 120 verkooppunten, waaronder De Bijenkorf en veel landwinkels;
  • We werkten samen met telers en regionale partners aan natuurinclusieve fruitteelt waarbij tevens biodiversiteit en het Betuws landschap versterkt worden;
  • We organiseerden een seminar over maatschappelijke impact en echte prijzen. Met uitgebreide impactmeting en een berekening van de ‘echte prijs’ (True Price) van onze appels;
  • De Fruitmotor werd erkend in het register van de Code Sociale ondernemingen;
  • De coöperatie heeft 200 leden en donateurs en talloze volgers en fans.

 

Luister hier naar de Podcast waar de Duurzame100 aandacht geeft aan de fruitmotor

Transitiecoalitie Voedsel

Postadres
Stichting Transitiecoalitie Voedsel
Waterweg 64
3731 HM De Bilt

Transitiecoalitie voedsel

© 2022 Transitiecoalitie Voedsel