Skip to main content
Nieuws

Denk mee met BioBoer Arie van den Berg

Geschreven door 21 april 2020november 1st, 2021No Comments
Transitiecoalitie voedsel

Arie van den Berg is een boer met een biologisch melkveebedrijf, Hoeve Ackerdijk, gelegen in de smalle groene strook tussen Rotterdam en Delft. Op deze unieke plek beheert hij zo’n 80 hectare land, waarvan 30 hectare in gebruik is als natuurgebied voor weidevogels. Ook heeft Hoeve Ackerdijk een maatschappelijke functie. Er is een kinderopvang en één keer in de week zijn ze een zorgboerderij. Door het corona virus zijn deze twee activiteiten helaas gestopt. “Ik ben een groot deel van mijn inkomsten kwijt door het wegvallen van de het kinderdagverblijf. Er kwamen wekelijks ruim 70 kinderen waarvoor we 14 werknemers in dienst hebben, daar moeten nu regelingen voor getroffen worden”. Daarnaast zit Arie middenin een overgangssituatie naar de volgende generatie. “Mijn zoon Bas werkt nu drie jaar in een maatschap met mijn vrouw en ik. Bij het derde jaar kun je fiscaal gemakkelijker maatregelen toepassen voor een overname”. Arie is 68 jaar en wil binnenkort graag met pensioen. “Door de coronacrisis wordt de overname uitgesteld, maar mijn leeftijd loopt wel door”.

Een stapje terug
Ondanks de crisis maakt Arie zich niet dermate druk om zijn bedrijf. “Een jaar weinig verdienen is niet erg, zolang we maar overeind blijven en door deze tijden heen komen”. Hoeve Ackerdijk heeft nog steeds inkomsten uit melkvee, ondanks het wegvallen van het kinderdagverblijf en zorg activiteiten. Volgens Arie heeft zijn leeftijd hier ook mee te maken: “Ik ben inmiddels 68 en heel anders opgegroeid dan de generatie van nu. Als we allemaal een stapje terug moeten nemen op het gebied van welvaart om door deze crisis te komen, dan is dat maar zo”. Wel maakt Arie zich druk om de publieke instanties die de noodmaatregelen van het kabinet moeten uitvoeren. “Er is de laatste jaren zeer bezuinigd op publieke instellingen, bijvoorbeeld het UWV”. Volgens Arie leidt dit tot het wegvloeien van kennis en vermindering van capaciteit. “Ik ben benieuwd of deze instanties de druk die ze nu ervaren aan kunnen”.

Blijven ontwikkelen
Op de vraag of er nieuwe activiteiten ondernomen worden om de financiële schade te beperken, kan hij nog niet een concreet beantwoorden. “We zijn met meerdere dingen bezig, maar hierin verschillen mijn zoon en ik. Persoonlijk had ik allang een landwinkeltje geopend voor lokaal bio vlees en eieren, maar Bas is hier wat terughoudender in”. Wel gaat zijn zoon kaas maken die regionaal wordt afgezet, hier hebben ze onlangs een machine voor aangeschaft. Daarnaast zijn er ook plannen voor een verbouwing zodat er workshops gegeven kunnen worden.

Terug naar het regionale denken
Volgens Arie laat deze crisis de kwetsbaarheid van het geglobaliseerde denken en handelen zien. “Hier moeten we van leren. Terug naar het regionale denken!” Arie denkt dat dit niet het laatste virus is dat ons zal treffen en dat we hier in de toekomst op voorbereid moeten zijn. Ook deelt hij een interessante gedachtegang: “Dit is de eerste keer dat de dieren doorleven en de mensen niet. Bij vorige uitbraken van ziektes, zoals mond-en-klauwzeer en de vogelgriep, was het juist andersom. Deze crisis doet beseffen dat wij, als mensen, de echte trekvogels zijn op deze wereld”. Volgens Arie gaat dit besef ons veel leren voor de volgende uitbraak.

Blijf je eigen baas en kijk vooruit
Voor andere ondernemers heeft Arie de volgende tip: “Zorg dat je financieel ruimte houdt en blijf je eigen baas als dit mogelijk is. Laat de banken niet te veel grip op je krijgen.” Daarnaast vindt Arie het ook belangrijk om vooruit te blijven kijken en niet in het verleden te blijven hangen. “Kijk vooruit en laat je niet vangen door de corona crisis. Iedereen heeft momenteel een probleem, maar ook een kans!” Aan de maatschappij heeft Arie de volgende boodschap: “Het wordt niet meer zoals het was. We gaan minder vliegen, minder geld uitgeven, maar ik hoop meer investeren in dingen die er echt toe doen”.

Wil je reageren of inzichten en ideeën delen? Dat kan onderaan in de comments van deze LinkedIn Post

Kijk voor meer informatie over Hoeve Ackerdijk op www.hoeveackerdijk.nl