Skip to main content
Nieuws

Provincies, ministerie van LNV en Taskforce Korte Keten slaan handen ineen

Geschreven door 7 oktober 2020oktober 25th, 2021No Comments
Transitiecoalitie voedsel

De Nederlandse provincies, het ministerie van LNV en de Taskforce Korte Keten gaan de komende tijd intensief samenwerken om de ontwikkeling van de korte keten te versnellen. Dat schrijft minister Schouten in een brief naar de Tweede Kamer. Daarnaast beschrijft de minister de tussentijdse resultaten van de Nationale Handelsmissie en kondigt zij de catering deal ‘Eten uit de Korte Keten’ aan die gisteren werd ondertekend tijdens de live webcast in het kader van de Nationale Handelsmissie.

Terugblik op de handelsmissie
Deze zomer ging de Handelsmissie op zoek gegaan naar inspirerende voorbeelden in de korte keten. Deze bezoeken stonden in het teken van het ondersteunen van pioniers, nieuwe kansen ontdekken en kijken hoe de band tussen boeren en buurt kan worden versterkt. Dit resulteerde in een video-reeks langs lokale ondernemers uit alle twaalf provincies. In de webcast blikte de minister terug op haar bezoeken en ook in Overijssel en Gelderland werden digitale bijeenkomsten georganiseerd.

Intentieverklaring
In de intentieverklaring die overhandigd is aan de Tweede Kamer verklaren de provincies, LNV en de Taskforce intensief samen te gaan werken aan de ontwikkeling van de korte keten. Hier wordt een gezamenlijke doelstelling geformuleerd en een roadmap uitgewerkt. Drees Peter van den Bosch, voorzitter Taskforce Korte Keten: ‘Een van de belangrijkste thema’s die ook weer naar voren kwam tijdens de Nationale Handelsmissie, is dat er behoefte is aan opschaling en regie. Vroeg of laat lopen korte keten ondernemers tegen obstakels aan, op het gebied van logistiek, data, of wet- en regelgeving. Deze grote uitdagingen kunnen we alleen oplossen als we boven-regionaal en landelijk samenwerken. We zijn dan ook heel blij dat we nu de krachten kunnen bundelen met provincies en LNV.’

Wat betekent dit voor de komende tijd?
De komende maanden werken de provincies, LNV en de Taskforce Korte Keten de roadmap verder uit op weg naar een officieel bestendigde Korte Keten Deal. In aanvulling hierop beheert de Taskforce een ondernemersloket op platformkringlooplandbouw.nl om ondernemers met elkaar in contact te brengen en vragen van ondernemers te beantwoorden. Op termijn worden beleidsbepalingen van provincies toegevoegd aan dit platform.

>>>Bekijk de uitzending van Goedemorgen Nederland waarin minister Schouten vertelt over de handelsmissie en de intentieverklaring

>>> Bekijk vanaf 7 oktober de webcast Nationale Handelsmissie Korte Keten terug

>>> Brief naar de Tweede Kamer