Skip to main content

Resultaten van thema  boer, bodem en gezondheid

LATEN WE SAMEN HET VOEDSELSYSTEEM GEZONDER, DUURZAMER EN EERLIJKER MAKEN

Sluit je aan voor een
groene, gezonde en eerlijke planeet

Sluit je aan

Actieagenda ‘Gezonde Bodem – Humane Gezondheid’

In opdracht van het Ministerie van LNV voerden wij een verkennende studie uit naar kennislacunes in de relatie tussen een gezonde landbouwbodem en humane gezondheid. Onze studie bevestigt een effect van moderne teelt op bioactieve stoffen in bodem en planten, maar minder duidelijk op inhoudsstoffen. De actieagenda biedt handelingsperspectieven voor verdere stappen, zowel vanuit kennis als de boerenpraktijk.

Update bodemproject

Met steun van LNV, Triodos Foundation en IONA gingen we op zoek naar het antwoord op de vraag of de drieslag boer, bodem en gezondheid aanknopingspunten biedt voor een duurzame landbouwtransitie. Consumenten kennen de relatie nauwelijks, terwijl boeren op gevoel geloven dat een gezonde bodem de basis is. Gezondheid en milieu zijn sterke ingangen voor de consument.

Gezonde bodem als bron voor onze eigen gezondheid

De relatie tussen bodem, gewassen en mensen lijkt logisch, maar is complex. Het Louis Bolk Instituut en de Transitiecoalitie Voedsel, gesteund door het ministerie van LNV, Triodos Foundation en IONA Stichting, richten zich op consumenten, boeren en wetenschap. Het project streeft naar een nieuwe, integrale benadering van de invloed van bodemgezondheid op humane gezondheid. Lees meer in de eindpublicatie.

Als Projectleider Boer, Bodem, Gezondheid bij Transitiecoalitie Voedsel werk ik met veel plezier samen met Louis Bolk Instituut, Mirjam Bus-Geerlofs , onze leden en vrienden en vele koploper boeren-ondernemers in het veld. Onze gezamenlijke ambitie is om de relatie tussen de gezonde landbouwbodem en de humane gezondheid te beschrijven en te begrijpen. Wij geloven dat investeringen van duurzame boeren vanuit de bodem, gezien, gewaardeerd en verwaard  mogen worden. Als voedingsdeskundige opgeleid aan de Wageningen Universiteit heb ik ruim 25 jaar gewerkt aan de onderbouwing van voedingsclaims en de vertaling van wetenschappelijk onderzoek naar de praktijk van health professionals, bakkers en boeren. In die tijd heb ik mij altijd hard gemaakt voor zowel gezonde als duurzame productinnovaties en communicatie. Bij TcV ben ik bezig met de bede systeemtransitie, wat een enorme uitdaging is, maar ook een verrijking van mijn persoonlijke vakkennis en ontwikkeling. Werken aan dit nog jonge thema Boer, Bodem, Gezondheid, wat inmiddels al steeds meer gezien wordt in het brede maatschappelijke veld, geeft mij veel energie en daadkracht om ook daadwerkelijk samen met alle betrokkenen veranderperspectief te geven in de landbouw en voedseltransitie.
– Zsuzsan Proos | Projectleider Boer, Boem, Gezondheid

Transitiecoalitie Voedsel

Postadres
Stichting Transitiecoalitie Voedsel
Polstraat 14i
7411KB Deventer

Transitiecoalitie voedsel

© 2022 Transitiecoalitie Voedsel