Op dinsdag 4 juli vindt de leden- en inspiratiedag van de Transitiecoalitie Voedsel (TcV) plaats op een wel heel bijzondere locatie: bij ons nieuwe lid The Farm Kitchen in Hoofddorp. Zet de datum alvast in je agenda om je te laten inspireren door een flinke portie kennis en nieuwe contacten.
Het thema van de dag is de eiwittransitie: van agenderen naar nuanceren. Behalve een prikkelend inhoudelijk programma op dit thema, geven we ook een update over wat er speelt bij de andere speerpuntthema’s: duurzame landbouw en belonen & beprijzen (voorheen true cost / true price).
Nieuwe fase eiwittransitie
In de transitie naar minder dierlijke en meer plantaardige eiwitten in ons eetpatroon, zijn we volgens de transitietheorie voorbij het agenderen. Een nieuwe fase is aangebroken waarin de nuances van de eiwittransitie winnen aan relevantie. Tijdens de TcV leden- en inspiratiedag gaan we dieper op deze nuances in. Denk aan:
- First time right aanpak van de eiwittransitie: richt niet alle pijlen op duurzaamheid als voorwaarde om de transitie te versnellen, maar gebruik gezondheid als uitgangspunt.
- Toegankelijke positionering: het doel van de eiwittransitie is niet om de samenleving te ‘veganiseren’. Weg van het polariseren betekent dat de boodschap toegankelijk moet zijn voor belangrijke stakeholders, van boer tot consument.
- Maatregelen voor een gezonde voedselomgeving:maatregelen om de eiwittransitie te realiseren blijven uit. Niemand wil de consument vertellen wat ze moeten eten. Gelukkig is het opgeheven vingertje ook niet nodig. De wetenschap laat zien dat beïnvloeding van eetpatronen plaatsvindt via de voedselomgeving. Zet het huidige beleid hier echter voldoende op in?
Update TcV thema’s
Kernteam Transitiecoalitie Voedsel
Praktische informatie
Locatie: The Farm Kitchen, Hoofddorp
IK BEN LID VAN TcV