Skip to main content
BrievenNieuws

TcV doet concrete voorstellen in aanloop naar voedselbrief LNV

Geschreven door 12 april 2023mei 10th, 2023No Comments

In maart vorig jaar stuurde voormalig minister van LNV een brief naar de Tweede Kamer over het voedselbeleid. In deze brief werd het doel gesteld van een 50-50 verhouding dierlijke en plantaardige eiwitten in ons eetpatroon in 2030. Er waren echter nog geen uitspraken gedaan over hoe daar te komen. Binnenkort stuurt het Ministerie van LNV een brief over de concrete invulling van het voedselbeleid naar de Tweede Kamer. Samen met Feedback EU, Wereld Natuur Fonds, IUCN NL, Green Protein Alliance, TAPP Coalitie, Proveg, Questionmark, Dierencoalitie en Sea First (leden van de kerngroep Eiwittransitie) en The Protein Community en EAPF, heeft TcV een brief opgesteld met aanbevelingen en maatregelen om de eiwittransitie te versnellen, binnen een integraal voedsel- en gezondheidsbeleid waarin duurzaamheid, gezondheid, landbouw en voedsel samenkomen. Normering en beprijzing staan hierin centraal. Dat is in lijn met de aanbevelingen die dit jaar werden gedaan door het advies rapport IBO/Klimaat en vanuit de evaluatie voedselbeleid. De Kerngroep Eiwittransitie legt hierin de focus op drie overkoepelende thema’s: een gezonde en duurzame leefomgeving, prijsmaatregelen en het creëren van een integraal en eenduidig beleid. Ook worden vier van de vijf focuspunten van TcV benadrukt: vermindering van reclame van dierlijke producten buiten de Schijf van Vijf, aanpassing van de Wet Loonbelasting zodat werkgevers hun werknemers kunnen voorzien van een gezonde en duurzame lunch, het bieden van meer instrumenten voor gemeenten om een gezonde voedselomgeving te bevorderen, en de afschaffing van btw op ongesneden groenten en fruit, naast verbreding van het lopende onderzoek naar afschaffing btw voor alle peulvruchten en plantaardige alternatieven voor vlees, vis en zuivel. Wij hopen deze maatregelen terug te zien in de volgende brief.

Meer weten over de concrete maatregelen die we voorstellen in de brief? Neem contact op met kwartiermaker Natascha Kooiman

12 april 2023