Skip to main content
Nieuws

Transitiecoalitie Voedsel zet voedselomgeving op EU agenda

Geschreven door 3 maart 2020oktober 21st, 2021No Comments

Het is veel te gemakkelijk om ongezond voedsel te consumeren. De voedselomgeving, de omgeving waarin consumenten op allerlei manieren met voedsel in aanraking komen, loopt over van ongezond en onduurzaam voedsel”, aldus de Transitiecoalitie Voedsel in een gesprek met Eurocommissaris Frans Timmermans op 3 maart j.l..

Voor consumenten moet in supermarkten, kantines en restaurants de gezonde optie het makkelijkst te verkrijgen zijn. Via het ‘From Farm to Fork’ beleid moet de EU zorgen voor een harmonisatie van richtlijnen voor gezonde voeding. Dat maakt afspraken en regels voor toelaatbare marketing en openbare aanbestedingen op dit terrein een stuk gemakkelijker.

In grote lijnen weten we wat gewenst is: meer groenten en fruit, meer vezels, meer plantaardige eiwitten, minder ultra- processed food en minder suikerhoudende frisdranken. Dit zou kunnen worden vastgelegd in een Europese Schijf van Vijf. Ook is er meer Europese daadkracht nodig voor de samenstelling van voedsel om daarmee de hoeveelheden zout, suiker en verzadigd vet terug te dringen.

De Transitiecoalitie Voedsel roept de Commissie op lidstaten meer te prikkelen om tot een goed voedselbeleid te komen. Daarbij horen ook heffingen op ongezond voedsel zoals een suiker- of vleestaks.