Ongeveer 60% van de eiwitten die we dagelijks consumeren zijn van dierlijke oorsprong en 40% is plantaardig. Om gezondheidsredenen en vanuit klimaatoverwegingen zou dat omgedraaid moeten worden. “Een meer plantaardig dieet moet het nieuwe normaal worden”. Zo luidt onze petitie die op dinsdag 8 maart 2022 is aangeboden aan de Tweede Kamer, commissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Onderdeel van de petitie is een tienpuntenplan met tien adviezen om de omslag naar een gezond, duurzaam en meer plantaardig eetpatroon te versnellen en in beleid te verankeren. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat plantaardige eetpatronen gunstige effecten hebben op het tegengaan van chronische ziekten, zoals hartaandoeningen, kanker en diabetes. Ook vanwege duurzaamheid is het belangrijk. De stikstofcrisis, klimaatverandering, biodiversiteitsverlies, landgebruik en watergebruik, hangen allen in de eerste plaats samen met de dierenindustrie. Er is simpelweg veel meer input nodig voor dierlijke producten t.o.v. plantaardige producten. Daarnaast zijn er nog economische overwegingen. De innovatieve groei in de markt van plantaardig is enorm.
De overheid kan met een actieve inzet op de voedselomgeving de gezonde, duurzame en meer plantaardige keuze, ook de gemakkelijke en betaalbare keuze maken voor consumenten. Met het tienpuntenplan doen we concrete aanbevelingen en roepen we het kabinet op om de eiwittransitie speerpunt te maken van beleid.