Skip to main content
Nieuws

Denk mee met Drees Peter van Den Bosch

Geschreven door 24 maart 2020november 1st, 2021No Comments
Transitiecoalitie voedsel

Het begon bij Hutten toen het Nike kantoor in Hilversum haar deuren sloot vanwege een coronabesmetting. “Toen we dat hoorden dachten we: dit is serieus”, vertelt Drees Peter van den Bosch, manager Foodsquad bij Hutten. Niet veel later sloten er nog meer bedrijven en lag het bedrijf, dat o.a. duurzame bedrijfscatering verzorgt, voor een groot deel stil. “Met een club van 2200 werknemers is dat een pijnlijke zaak”.

Handen uit de mouwen
Om toch door te gaan bieden ze de al bestaande dienstverlening in een andere vorm aan: een maaltijdservice voor bedrijven en instellingen die nog wel op volle toeren draaien. “Nu de kantines van bedrijven en zorginstellingen dicht zijn, is het lastiger voor personeel om aan een gezonde maaltijd te komen. Voor hen bieden we ontbijt, lunch en warme maaltijden die ze ook mee naar huis kunnen nemen. We zijn druk bezig om te kijken hoe we dit kunnen opschalen om ook de ouderen en andere zorgbehoevenden te bereiken”.

Naast bedrijfscatering kennen we Hutten ook van De Verspillingsfabriek. Ze redden groente overschotten om er soepen en sauzen van te maken. “Je ziet dat de markt uit balans is en dat leidt waarschijnlijk tot tekorten en overschotten. Als er bepaalde overschotten ontstaan dan moeten we meerdere productiebedrijven met elkaar gaan combineren om ervoor te zorgen dat er geen grote verspilling ontstaat”. Hutten houdt rekening met dat scenario en bereidt zich voor op om grote schaal soepen en sauzen te kunnen produceren.

Denk mee
Drees verwacht dat de coronacrisis nog wel een poos aanhoudt. “Als Verspillingsfabriek kunnen we op midden en lange termijn in de foodsector een belangrijke rol spelen. Daar zou ik graag alle hulp bij krijgen. Want als je van een afstandje naar ons voedsellandschap kijkt, zie je dat die uit balans is. Groothandels liggen stil met daarachter magazijnen en productiekeukens. Terwijl 100 meter verderop distributiecentra van supermarkten continu aan de slag zijn. Dat zie je ook bij andere ketenpartijen. De ene kant staat met lege handen en anderen draaien recordomzetten. Dat heeft niets met goed ondernemerschap te maken. Welke setting kun je creëren waarbij alle schakels bijeenkomen en iedereen over zijn eigen belang heen kan kijken. Dat kan oplossingen bieden voor zowel de korte als de lange termijn. Het zou goed zijn als we op dat vlak ook op elkaar letten en solidair zijn”, aldus Drees. Hierover gaat hij graag het gesprek aan. Ook roept hij op om alert te zijn op overschotten. Hutten wil kijken of deze gered en verwerkt kunnen worden.

Bigger picture
Op de vraag welke lessen we nu al van deze crisis kunnen leren, is Drees resoluut. “De komende 6 weken gaat alles in Nederland weer de grond in. Deze crisis zet je aan het denken of we een groot deel van de grond wel moeten gebruiken voor suikerbieten, bloembollen of mais. Als we meer gevarieerd van Nederlandse bodem willen eten, moeten we kijken welke producten we nog meer kunnen verbouwen om beter aan te sluiten op de groot regionale vraag (Noord-West Europa). Soms heb je in crisistijden meer mogelijkheden om een andere draai aan bestaande systemen te geven. Plannen zoals kringlooplandbouw kunnen dan makkelijker geïmplementeerd worden. Het zou goed zijn om deze tijd te gebruiken om te kijken aan welke handles we moeten trekken. Hier hebben we alle denkkracht van alle ketenspelers voor nodig. Daar zie ik ook een belangrijke rol voor Transitiecoalitie Voedsel en ook de Taskforce Korte Keten om hierin te faciliteren.

Crisis mindset
Volgens Drees zijn we nog lang niet klaar met de crisis. Hij raadt ondernemers aan om verder te kijken dan de komende 3 weken. “Laten we de crisis vooral gebruiken om er met een ander voedselsysteem uit te komen. Dat kan als we er nu met elkaar de schouders onderzetten”.

Denk mee met Drees en reageer onderaan de post op de LinkedInpagina van de Transitiecoalitie Voedsel. Kijk voor meer informatie over Hutten op www.hutten.eu of kom direct in contact met Drees via drees.vandenbosch@hutten.eu

Transitiecoalitie Voedsel

Postadres
Stichting Transitiecoalitie Voedsel
Waterweg 64
3731 HM De Bilt

Transitiecoalitie voedsel

© 2022 Transitiecoalitie Voedsel