Skip to main content
Nieuws

Denk mee met Michaël Wilde van Bionext

Geschreven door 8 april 2020november 1st, 2021No Comments
Transitiecoalitie voedsel

Michaël Wilde is directeur van Bionext, de brancheorganisatie voor de biologische sector. Onder Bionext vallen drie verengingen: Biohuis voor de boeren & telers, BioNederland voor handel & verwerking en de Biowinkelvereniging voor biologische speciaalzaken. Afhankelijk van het type bedrijf variëren de gevolgen van de coronacrisis. “Winkeliers, boeren en handelsbedrijven blijven actief, ook tijdens de crisis. Wel ervaren boeren een tekort aan seizoenswerkers nu er in grote delen van Europa een reisverbod actief is. De bio-ondernemers die aan horeca leveren hebben wel degelijk last van de crisis en moeten, net zoals de rest, alternatieven zoeken en werktijdverkorting aanvragen voor hun werknemers”.

De biologische sector komt sterker uit de crisis
Michaël heeft een uniek inzicht in wat de crisis voor de sector betekent:

 1. De consument gaat nog meer op zoek naar vertrouwen
  De geschiedenis leert ons dat consumenten in onzekere tijden hun heil zoeken in vertrouwde dingen. Biologische producten worden gewaardeerd, vertrouwd en dus gekocht.
 2. De EU klimaat doelen blijven overeind
  De Green Deal en de landbouw en voeding gerelateerde “Farm to Fork” Strategie van de Europese commissie blijft overeind. Sterker nog, Frans Timmermans gaf onlangs in een interview aan dat de huidige coronacrisis het belang van zijn ambitieuze plannen alleen maar versterkt. In een interview met Trouw eerder deze maand zegt hij: “Ik twijfel er niet aan dat we tussen nu en 2050 op gezette tijden zullen worden afgeleid. Er zullen crises en andere uitdagingen zijn. Maar ik twijfel er ook niet aan dat Moeder Aarde ons bij de les zal houden. Dat is een verschil met de eurocrisis in 2008. Toen bestond het gevoel van urgentie alleen bij wetenschappers en maatschappelijke organisaties. Nu leeft dat breed in de samenleving. Burgers zijn zeer bezorgd over klimaatverandering”.In de “Farm to Fork” strategie wordt er door de commissie groots ingezet op de biologische landbouw. Door financiële steun aan biologische boeren, die elke dag samenwerken met de natuur, wordt het aantrekkelijker om op deze manier te boeren.
 3. Regionaal en lokaal gaan vaker voor wereldhandel
  In tijden van crisis neigen landen zich naar binnen te keren. Grenzen sluiten, er wordt beslag gelegd op bepaalde producten en het vrije handelsmodel wordt even in de ijskast gezet. De verwachting is dat de overheid de komende jaren meer zal sturen op zelfvoorziening en minder nadruk zal leggen op de grootschalige, internationale handel. Wij blijven zeker volop importeren en exporteren maar misschien wat minder uit Azië, en Zuid- Noord Amerika en wat meer binnen Europa. Aangezien onze sector op dit gebied voorloopt en de Europese consument steeds meer biologische producten in zijn winkelmandje stopt is dat goed nieuws voor de Nederlandse biologische sector.
 4. Verschuiving van kosten naar waarden
  Als de wereld tot stilstand komt hoor je vaak “je gaat pas echt beseffen wat belangrijk is”. Tijdens deze massale “time out” gaan mensen bewuster leven en zoeken hun heil in dingen die echt belangrijk zijn: gezondheid, een wandeling in de natuur, zorg voor een ander, familie. De heldere IFOAM principes van de biologische landbouw (Zorg, Ecologie, Gezondheid en Eerlijkheid) passen perfect bij de huidige tijdgeest en als wij die effectiever met zijn allen communiceren zullen wij daar de biologische vruchten van plukken.

Hulp aan leden
Als brancheorganisatie wil Bionext haar leden zo goed mogelijk helpen. Daarom is er een speciaal corona meldpunt opgericht waar ondernemers terecht kunnen voor vragen en het delen van zorgen. “Door te weten wat er speelt, kunnen we actief een helpende hand bieden. Ook zijn er diensten in de maak om leden te ondersteunen met acute problemen zoals een tekort aan arbeiders”. Dit meldpunt voor leden is te bereiken via corona@bionext.nl.

Blijf mensen samenbrengen
Voor andere ondernemers of werknemers heeft Michaël het advies om deze tijd te gebruiken om even stil te staan en te reflecteren. “Vraag jezelf af waar je heen wilt en hoe die wereld eruitziet. Wat moet je doen om daar te komen? Zet een punt op de horizon en kijk wat er nodig is om dat te bereiken en wie je daarvoor nodig hebt. Blijf elkaar opzoeken (voor zover dat kan). Deze crisis is een tijd van verbinding”.

Aan de Transitiecoalitie Voedsel heeft Michaël de oproep om actief te blijven als koplopers netwerk en facilitator voor een duurzame toekomst. “Blijf praten, communiceren en mensen samenbrengen”. Daarnaast hoopt Michaël dat TcV zich actief blijft inzetten voor een toekomstbestendig landbouw- en voedselsysteem om vooral in deze tijd een sterk tegengeluid te laten horen tegen de lobby van de agrochemie.

Wil je reageren of inzichten en ideeën delen? Dat kan onderaan in de comments van deze LinkedIn PostKlik hier voor meer informatie over Bionext of neem direct contact met Michaël via wilde@bionext.nl

Transitiecoalitie Voedsel

Postadres
Stichting Transitiecoalitie Voedsel
Waterweg 64
3731 HM De Bilt

Transitiecoalitie voedsel

© 2022 Transitiecoalitie Voedsel