Skip to main content
Nieuws

Denk mee met Dalila Sayd

Geschreven door 3 april 2020november 1st, 2021No Comments
Transitiecoalitie voedsel

Aan Dalila Sayd eigenaar van de sociale onderneming het Eetschap, vroegen we wat de coronacrisis voor impact heeft op haar bedrijf. “Het is nog kort dag om daar een concreet antwoord op te geven, maar projecten zullen wel vertraging oplopen. In mijn dagelijkse werk doe ik veel met groepen waar samenkomen essentieel is. Alle activiteiten van Het EETschap draait om het gezamenlijk bedenken van oplossingen voor voedselvraagstukken, ook met niet-professionals. Samen eten is een belangrijk middel om daartoe te komen”. Door de crisis kunnen deze activiteiten nu niet doorgaan omdat de doelgroep waar Dalila mee werkt niet altijd de middelen heeft om deze bijeenkomsten online te organiseren.

De gezondsheidskloof tussen rijk en arm
Al heeft Dalila nog geen goed beeld van de gevolgen van de coronacrisis op haar eigen onderneming, dat de kwetsbare groepen geraakt gaan worden is wel duidelijk. “Lager opgeleiden met een klein inkomen worden hard getroffen. Ten eerste mist deze groep de financiële buffer die bij veel hoogopgeleide huishoudens wel aanwezig is. Ook heeft het hamstergedrag negatieve gevolgen. Veel huishoudens uit de kwetsbare groep zijn afhankelijk van de voedselbank voor het aanvullen van het dagelijks dieet. Door het massale hamsteren hebben voedselbanken minder eten beschikbaar. Zelfs buitenlandse overheden zijn aan het hamsteren geslagen”. Dalila vreest voor de stijging van de voedselprijzen. “Door het sluiten van de grenzen is het lastiger om groente te importeren. Alles moet uit Nederland komen en dat is op zich geen probleem, ware het niet dat de seizoenarbeiders nu niet deze kant op kunnen komen terwijl het oogstseizoen binnenkort van start gaat. Grote kans dat dit ook gaat bijdragen aan de stijging van groenteprijzen. De belangrijke bouwstoffen, die nodig zijn om gezond te leven, worden hierdoor mogelijk te duur voor een deel van onze samenleving. Volgens Dalila leidt dit tot een bekend probleem, namelijk: de groeiende gezondheidskloof tussen rijk en arm. “Een groot risico, want mensen met een ongezonde leefstijl bieden ook minder weerstand tegen een virus”.

Structurele oplossingen die bijdragen aan een eerlijk voedselsysteem
De zwakke punten in ons voedsel- en economisch systeem worden pijnlijk duidelijk. “De partijen die welvaren bij deze pandemie zoals concerns en supermarktketens, hebben te veel macht. Ook de boeren trekken in dit geval weer aan het kortste eind. Ik vind het fantastisch om te zien dat er als reactie daarop veel korte-keten initiatieven ontstaan. Alleen zijn ze vaak nog onbetaalbaar en onbereikbaar voor een grote groep Nederlanders. Vaak wordt het via een digitaal medium opgezet en ook daar heeft een grote groep mensen geen toegang toe. Ik hoop dat dit aanleiding is om straks structureel op lokaal niveau de handen ineen te slaan zodat ook in moeilijke tijden er genoeg en betaalbaar eten is voor iedereen”.

Handel niet te gehaast
Als tip aan andere ondernemers is Dalila resoluut: “Niet meteen in de paniek stand schieten en te gehaast handelen”. Ze legt uit dat mensen vaak zekerheid willen en daarom proberen het oude, of huidige systeem te handhaven. “Onzekere tijden bieden juist kansen voor structurele vernieuwingen en dat hebben we juist nu heel hard nodig. Ik merk dat iedereen, waaronder ikzelf, in de ‘doe stand‘ staat. Je wilt wat bijdragen. Echter heb ik besloten eerst even af te wachten voordat ik nieuwe projecten start om zo te kijken waar de echte noodzaak is”.

Ketensamenwerking
Aan de Transitiecoalitie Voedsel heeft Dalila de oproep om de diversiteit in de ‘duurzaamheidswereld’ te bevorderen. “We zullen moeten pionieren met nieuwe partners. Ketensamenwerking is belangrijk. Het is de uitdaging om een gezond voedselsysteem te realiseren, waarin boeren een eerlijke prijs krijgen, zonder dat voedsel onbetaalbaar wordt voor een groep Nederlanders”.

Wil je reageren? Dat kan onderaan in de comments van deze LinkedIn PostKlik hier voor meer informatie over Het Eetschap
of neem direct contact met Dalila via Dalila@heteetschap.nl

Transitiecoalitie Voedsel

Postadres
Stichting Transitiecoalitie Voedsel
Waterweg 64
3731 HM De Bilt

Transitiecoalitie voedsel

© 2022 Transitiecoalitie Voedsel