Skip to main content
Nieuws

Handvest Gezonde Voedseltransitie

Geschreven door 6 maart 2024No Comments

TcV werkt samen met WWF-NL aan het Handvest Gezonde Voedseltransitie. Dit document biedt inspiratie en handvatten voor organisaties die stappen willen zetten in de transitie naar gezondere voeding. Het idee voor het handvest ontstond tijdens een sessie in juni 2023 met ongeveer 20 partijen uit de gezondheidssector. Inmiddels hebben TcV en WWF-NL een eerste opzet gemaakt. We verwachten het definitieve handvest – na toetsing aan de betrokken partijen – in de loop van dit jaar te publiceren. 

Bundeling van inzichten en ideeën voor gezonde voedseltransitie

In de gezondheidssector zien we steeds meer belangstelling voor een gezond(er) voedingspatroon. Het gaat daarbij zowel om het bevorderen van de volksgezondheid als om het tegengaan van toenemende zorgkosten.

Gezondheidsorganisaties – zoals ziekenhuizen, ziektekostenverzekeraars en specialisten – en beleidsmakers herkennen steeds meer de urgentie van een gezonde voedseltransitie. Daarom is het tijd om alle initiatieven en de laatste wetenschappelijke inzichten te bundelen. Dit doen we in het Handvest Gezonde Voedseltransitie: een document voor iedereen die stappen wil zetten in de transitie naar gezondere voeding.
In juni 2023 hadden we de eerste sessie over dit onderwerp met zo’n 20 partijen uit de gezondheidssector. Daar bleek veel enthousiasme over de voedseltransitie in de gezondheidssector. De conclusie was dat het niet de vraag is óf, maar vooral hoe we naar een meer plantaardig en gezonder dieet overstappen. Vanuit die gedachte ontstond tijdens de sessie behoefte aan een eenduidige visie op de voedseltransitie voor de sector. 

Daarom heeft Transitiecoalitie Voedsel samen met WWF-NL een voorzet gemaakt voor een handvest. In dit Handvest  Gezonde Voedseltransitie bundelen we de laatste kennis en initiatieven rondom duurzame en gezonde eetpatronen voor alle partijen in  de gezondheidssector. 

We voelen ons gesterkt door de aanbeveling van de Gezondheidsraad in 2023, die pleit voor een transitie naar een eetpatroon met 60% plantaardige en 40% dierlijke eiwitten. Dat levert, in overeenstemming met de Richtlijnen Goede Voeding, een aanzienlijke verbetering op van de gezondheid van Nederlanders, in vergelijking met  ons huidige eetpatroon. Plantaardige eiwitten (zoals noten, peulvruchten, zaden en granen) – die rijk zijn aan vezels en laag in verzadigde vetten – zijn cruciaal in het verminderen van het risico op chronische ziektes.

Letterlijk staat in de aanbeveling van de Gezondheidsraad: “De commissie concludeert dat de verschuiving naar een voedingspatroon met 60% plantaardige en 40% dierlijke eiwitten goed is voor de gezondheid van de meeste Nederlanders.” 

Momenteel werken we samen met diverse experts aan de definitieve versie van het Handvest Gezonde Voedseltransitie. Na toetsing aan de 20 partijen die we vorig jaar hebben gesproken, zal het later dit jaar worden gelanceerd.

 

Interesse in het handvest? Neem dan contact op met Natascha Kooiman natascha@transitiecoalitievoedsel.nl

Transitiecoalitie Voedsel

Postadres
Stichting Transitiecoalitie Voedsel
Waterweg 64
3731 HM De Bilt

Transitiecoalitie voedsel

© 2022 Transitiecoalitie Voedsel