Skip to main content
Transitiecoalitie voedsel

Gisteravond zat TcV-kwartiermaker Willem Lageweg in de uitzending van WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1 voor een debat over het wederom uitgestelde Preventieakkoord. Belangrijkste punten uit zijn betoog:

  • In reactie op Fleur Agema van de PVV die het Preventieakkoord betutteling door de overheid vindt, stelde Willem dat de dominantie van marketing voor ongezonde producten de consument eenzijdig beïnvloedt en dat dat ook een vorm van betutteling is. De markt is zo doorgeschoten in verkeerde marketing en reclame, dat de overheid wel moet ingrijpen.
  • Laten we supermarkten gaan ranken in hoe zij hun marketingbudget, assortiment en winkelinrichting inzetten op gezond en duurzaam. Als je concurrentie tussen supermarkten op die manier stimuleert, wordt het een race naar boven. De Transitiecoalitie Voedsel bereidt een pilot voor en dan specifiek gericht op gewone wijken waar gewone mensen dagelijks voedselkeuzes maken en niet op wijken waar rijke mensen zich biologische en duurzame producten makkelijk kunnen permitteren.
  • Als je het hebt over preventie zijn industrie en supermarkt buitengewoon belangrijk, maar er zijn ook andere domeinen waar veel winst te behalen valt. Gezonde voeding en leefstijl moet onderwerp van gesprek worden tussen arts en patiënt. Je zou kunnen zeggen: elke arts die iemand aan zijn tafel krijgt met een klacht moet eerst beginnen over leefstijl en voeding voor hij over medicatie begint of naar de tweede lijn doorverwijst.

Luister hier het debat terug.