Skip to main content
Nieuws

Lid aan het woord: Geert van der Veer

Geschreven door 16 december 2019oktober 22nd, 2021No Comments
Transitiecoalitie voedsel

Samen met een mooi en groeiend team werk ik aan echte Herenboerderijen in Nederland. We bouwen met burgers en boeren aan een nieuw voedselsysteem, naast het huidige systeem. Bij Herenboeren zijn burgers en consumenten eigenaar zijn van hun eigen voedselsysteem. Zij huren een boer in en bepalen samen wat zij dat jaar willen eten.

Wat mij betreft is het mooi om zo’n nieuw speelveld te ontwikkelen. We bouwen buiten het huidige systeem een nieuw systeem in plaats van dat wij het huidige systeem wat proberen aan te passen. Op die manier ontstaan er nieuwe krachten en hebben wij geen ‘last’ van the usual suspects. Herenboeren is misschien niet dé oplossing maar wel een belangrijke speler in een veranderend en toekomstbestendig voedselsysteem.

Buitenbeentje
Misschien zijn we een vreemde eend in de bijt, een buitenbeentje. Die rol past ons wel. We durven een spel te spelen aan de rand. Wij willen niet tegen het huidige systeem schoppen of mensen afvallen, maar juist constructief en positief naast het huidige systeem iets moois opbouwen waarbij we mensen steeds warm proberen te maken voor onze manier voor werken. Denk aan burgers/consumenten, retailers en boeren.

We hopen dat TcV niet het allemansvriendje wordt, want dan kom je geen stap verder. Als iedereen er in zit dan ben je ook geen coalitie. Het mag schuren, misschien moet het zelfs. Voorkom dat je meehuilt met de pijn in het huidig systeem. Ben een beetje activistisch, maar houd ook verbinding. Interessant is het wel om grote partijen te betrekken om hen te (laten) inspireren. Als de grote ‘jongens’ een klein stapje zetten, dan zet je in het gehele systeem grote stappen. Dus vergeet hen niet, maar ga ook niet naar hun pijpen dansen.

Onze toekomstwensen
We zijn bezig om in 2020 vijf à zes nieuwe Herenboerderijen te openen/starten! Op dit moment staan er al meerdere Herenboeren in de startblokken voor het openen van hun boerderij. Zij zitten in Rotterdam, Weert, Breda, Tilburg en Soerendonk. En dan is 2020 nog niet begonnen dus wellicht worden het er wel meer dan zes?

Wat ons betreft is ‘nee zeggen’, geen optie! Het is geweldig om te zien dat mensen op een andere manier in verbinding willen staan met hun voedsel. Dit kunnen we alleen maar aanmoedigen. Maar het betekent ook iets voor onze organisatie. Want hoe kunnen we op een goede manier groeien? We willen ons ‘werkapparaat’ professionaliseren en zorgen voor meer kennis en kunde in huis. Het zou mooi zijn als we met een groeiend team nog meer nieuwe Herenboeren op kunnen leiden.

Onze droom is dat Herenboeren een belangrijke stroming wordt om Nederland op een sociale, coöperatieve en duurzame manier te voeden. Als Herenboeren groeit en blijft groeien, hebben we de andere TcV’ers straks hard nodig! Misschien kunnen ze ons wel helpen met verwerking of iets dergelijks?

Daarnaast heb ik nog een droom: meer bedrijven in Nederland. Ook al wordt er momenteel geneigd naar minder denk ik aan meer boerderijen, maar dan wel anders. Vanuit Herenboeren denken we dan aan 35.000 nieuwe boerderijen die werken volgens de principes van communityfarming / Farming Communities. Hoe prachtig is dat! Niet minder maar juist meer perspectief voor boeren!

Mensen meer in verbinding met hun voedsel laten leven en de boer hier een belangrijke rol in geven; daar gaan wij voor als Herenboeren. Jij toch ook?

Transitiecoalitie Voedsel

Postadres
Stichting Transitiecoalitie Voedsel
Waterweg 64
3731 HM De Bilt

Transitiecoalitie voedsel

© 2022 Transitiecoalitie Voedsel