Skip to main content
Nieuws

Ook World Health Organisation (WHO) pleit voor overgang naar meer plantaardig eten

Geschreven door 28 februari 2022No Comments

Plantaardig eten maakt gezonder

Een steeds groter aantal mensen in Europa kiest voor plantaardig eten. Mensen kiezen hiervoor vanwege hun gezondheid en om rekening te houden met klimaatverandering en dierenwelzijn. In sommige landen begint dit nieuwe eetpatroon nog maar net op te komen, in andere landen is het al een sterk groeiende trend. Dit vormde aanleiding voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om te onderzoeken wat de gezondheidsimpact is van plantaardige diëten op de lange termijn. Recent is hier een wetenschappelijk rapport over verschenen. Eén van de conclusies: plantaardig eten heeft een bewezen positief effect op gezondheid. Transitiecoalitie Voedsel (TcV) is blij dat nu ook de WHO zich schaart achter meerdere wetenschappelijke adviezen en rapporten die pleiten voor een meer plantaardig eetpatroon.

Plantaardig eten: bewezen positief effect op gezondheid
De WHO stelt in haar rapport dat elk grotendeels plantaardig dieet helpt bij een gezonde leefstijl. Plantaardige diëten bestaan allemaal uit lage hoeveelheden zout, vet en suiker, waardoor ze bescherming geven tegen chronische ziekten en vroegtijdig overlijden. Dit is in lijn met een groot aantal wetenschappelijke studies dat gunstige effecten aantoont van plantaardige diëten voor het tegen gaan van deze chronische ziekten, zoals hartaandoeningen, kanker en diabetes. Chronische of niet-overdraagbare ziekten zorgen voor 71% van alle vroegtijdige overlijdens. Het consumeren van rood- en bewerkt vlees zorgt voor een groter risico op deze ziekten. Bovendien, vegetariërs en veganisten hebben vaak een lager BMI vergeleken met niet-vegetariërs waardoor er een lagere kans is op diabetes, aldus het WHO rapport. Deze resultaten ziet de WHO als een stevige aanleiding om publieke richtlijnen op te stellen, om plantaardig eten aan te bevelen als preventie voor chronische ziekten.

Plantaardig eten is goed voor de planeet
Naast de gezondheidsvoordelen beschrijft de WHO dat plantaardig eten ook een positief effect heeft op onze leefomgeving, milieu en klimaat. Naast de gezondheidsvoordelen heeft plantaardig eten ook een positief effect op onze leefomgeving. Het produceren van plantaardig voedsel zorgt voor minder CO2-uitstoot dan de productie van dierlijk eten. Rood vlees heeft de grootste negatieve impact op onze omgeving, terwijl consumeren ervan het meeste extra risico op ziekte geeft. Minder consumptie van rood vlees geeft dus dubbel winst: op gebied van gezondheid en van leefomgeving. Bovendien draagt een plantaardig dieet positief bij aan biodiversiteit.

Naast de gezondheidsvoordelen heeft plantaardig eten ook een positief effect op onze leefomgeving, milieu en klimaat. Het produceren van plantaardig voedsel zorgt voor o.a. minder CO2-uitstoot dan de productie van dierlijk eten. De productie van rood vlees heeft de grootste negatieve impact op het milieu. Het consumeren ervan heeft het meeste extra risico op ziekte. Minder consumptie van rood vlees geeft dus dubbel winst: op gebied van gezondheid en van leefomgeving. Bovendien draagt een plantaardig dieet positief bij aan biodiversiteit, zorgt het voor minder land- en watergebruik en herstel van de stikstofcyclus.

Punten van aandacht bij een plantaardig dieet
Een volledig plantaardig dieet vraagt wel wat extra aandacht. Er bestaan zorgen rondom micronutriënten tekort (vitamine B12 en ijzer) bij een plantaardig dieet. Door het eten van de juiste ingrediënten en in de juiste combinaties, kan in alle benodigde micronutriënten voorzien worden. De WHO benoemt ook dat niet alle plantaardige diëten gezond zijn: frisdrank, ketchup en snoep kunnen plantaardig zijn, maar niet gezond. Bovendien kan een plantaardig dieet ook deels bestaan uit “ultra-bewerkt” voedsel, zoals vleesvervangers en allerlei vormen van plantaardige “zuivel”. Er is verder onderzoek nodig naar de gezondheidseffecten van dit soort plantaardig ultra-verwerkt voedsel.

Geleidelijk overgaan naar meer plantaardig eten
Een plantaardig dieet heeft voordelen op gebied van gezondheid en leefomgeving. De WHO beveelt aan om stappen te zetten richting meer plantaardig eten. Kleine stappen, zoals vlees niet als hoofdbestanddeel maar als kleiner deel van een maaltijd serveren, kunnen al veel verschil maken. Het is wel belangrijk om goed te kijken naar de kwaliteit van plantaardig voedsel en vooral te kiezen voor verse, onbewerkte producten.

Naar aanleiding van dit rapport zet de WHO onderzoek voort naar plantaardige diëten. Er wordt o.a. gekeken naar de voedingswaarde van een veganistisch dieet, vegetarische “burgers” en ultra-bewerkte plantaardige producten. Er is grote winst op gebied van gezondheid te behalen door plantaardig eten, daardoor blijft dit onderwerp van groeiend belang voor de WHO.

Maak plantaardig het nieuwe normaal
Transitiecoalitie Voedsel is blij met de conclusies in het WHO rapport. De WHO laat zien dat een shift naar plantaardig zowel duurzaam als gezond is. TcV ziet het WHO rapport als een extra steun in de rug voor haar campagne ‘Plantaardig het nieuwe normaal’ . Wij streven naar een dieet dat voor minimaal 60% uit plantaardige eiwitten bestaat en voor maximaal 40% uit dierlijk eiwitten in 2030, waar dit momenteel nog andersom is. Met als tussendoel 50/50 in 2025. Dit rapport geeft een zet in de goede richting!

Link naar WHO rapport

 

 

 

Transitiecoalitie Voedsel

Postadres
Stichting Transitiecoalitie Voedsel
Waterweg 64
3731 HM De Bilt

Transitiecoalitie voedsel

© 2022 Transitiecoalitie Voedsel