Skip to main content
Nieuws

RIVM: Duurder vlees en goedkoper groente en fruit zorgt voor miljarden aan baten

Geschreven door 2 juni 2020november 1st, 2021No Comments

Als de vleesprijs met 15 of 30 procent verhoogd zou worden of de prijs voor groenten en fruit met 10% verlaagd, dan zou dat enkele miljarden aan netto baten op kunnen leveren over een periode van 30 jaar. Dat blijkt uit scenario-onderzoek van het RIVM.

Het onderzoek naar de effecten van prijsmaatregelen op voedselconsumptie en effecten op gezondheid en milieu is gepubliceerd in BMC Public Health. De wetenschappers onderzochten een scenario waarbij belasting en subsidies gebruikt worden voor het promoten van een gezonder voedingspatroon.

HET ONDERZOEK

De onderzoekers creëerden een scenario waarbij er 15 of 30 procent belasting op vlees zat en een subsidie van 10 procent op fruit en groente. Hierover hebben ze een kosten-batenanalyse uitgevoerd over een periode van 30 jaar. Dit deden de onderzoekers op basis van vlees, groente en fruitconsumptie uit de Voedselconsumptiepeiling (VCP) uit 2012-2014. Prijselasticiteit (verandering van de vraag bij prijswijziging), toekomstige consumptie, gezondheidseffecten en milieu-impact werden meegenomen in de berekeningen van de kosten en baten.

MILJARDEN OPBRENGST

Uit het onderzoek komt naar voren dat het scenario mogelijk zorgt voor verlaagde kosten van de gezondheidszorg, een hogere levenskwaliteit en hogere productiviteit. De opbrengst van de milieuwinst door belasting werd berekend op €3400 miljoen voor het 15 procent scenario en €6300 miljoen bij een belasting van 30 procent op vlees. De subsidie op fruit zou kunnen resulteren in €100 miljoen winst op basis van milieu-impact berekeningen over een periode van 30 jaar. Over het algemeen zou de samenleving tussen de €3100-€7400 miljoen (bij 15 procent) en €4100-€12.300 miljoen (bij 30 procent) kunnen besparen aan een vleesbelasting. Een subsidie op groente en fruit van 10 procent zou tussen de €1800-3300 miljoen kunnen opbrengen.

De onderzoekers concluderen dat een belasting op vlees en subsidie op groente en fruit vele welvaartvoordelen hebben voor de Nederlandse bevolking wanneer deze voor een tijdsspan van 30 jaar ingevoerd worden.

Artikel van Esther Steenge voor Voeding NU

Transitiecoalitie Voedsel

Postadres
Stichting Transitiecoalitie Voedsel
Waterweg 64
3731 HM De Bilt

Transitiecoalitie voedsel

© 2022 Transitiecoalitie Voedsel