True Animal Protein Price (TAPP) Coalitie is een Europese petitie gestart https://goodfoodprice.eu voor een eerlijke vleesprijs in het kader van de EU Farm to Fork Strategie. Hier hebben Frans Timmermans en Diederik Samsom aan meegewerkt. In het voorjaar liep er al een Nederlandse petitie eerlijkevleesprijs.nl, die in een paar weken 50.000 maal getekend werd. Minister Schouten heeft naar aanleiding van deze petitie op 28 september toegezegd aan de Tweede Kamer de invoering van een reële beprijzing op vlees te gaan onderzoek om deze bij positief resultaat in te voeren. Het plan komt in steeds meer verkiezingsprogramma’s, zoals bij D66. Een succes, dat smaakt naar meer. Laten we nu ook ministers in de EU landen oproepen hetzelfde te gaan doen en de EU Commissie te vragen hier meer werk van te maken! De Duitse CDU landbouw minister Klöckner heeft al plannen voor een belasting op vlees. Op 21 oktober spreekt Jeroom Remmers, directeur van TAPP Coalitie, haar staatssecretaris in Berlijn.
Sinds 2018 pleit TAPP, een brede coalitie van boeren, artsen, jongeren, voedingsorganisaties, milieu- en dierenwelzijnsorganisaties en diverse bedrijven voor het belang van een eerlijke beprijzing van vlees en zuivel. Er wordt te weinig betaald voor vlees. Dat zorgt voor meer klimaatschade, ontbossing, verminderd van het dierenwelzijn, hoge zorgkosten en lage inkomens voor boeren. Een eerlijke, iets hogere prijs voor vlees draagt flink bij aan de oplossingen van deze problemen. Ook Transitiecoalitie Voedsel staat achter een eerlijke vleesprijs.
VOORSTANDERS
63% van de Nederlanders is voor een eerlijke en iets hogere vleesprijs. Dat blijkt uit verschillende peilingen die TAPP onder de Nederlandse bevolking heeft gehouden. Voorwaarde daarbij is wel dat de opbrengsten van deze eerlijkere prijs benut worden om boeren te ondersteunen bij hun verduurzaming en verbetering van het dierenwelzijn. En dat groenten en fruit goedkoper gemaakt worden en de koopkracht van de lagere inkomensgroepen gecompenseerd wordt.
EFFECT OP ZORG, MILIEU, GEZONDHEID EN LANDBOUW
Een eerlijke vleesprijs zal zorgen voor een afname van de CO2-uitstoot en is daarnaast volgens onderzoekers positief voor de economie èn consumenten. Netto gaan mensen met een laag tot middeninkomen er iets op vooruit. Iedereen die iets minder vlees eet en meer groente of vleesvervangers gaat er ook op vooruit. Consumenten zullen gezonder eten, waardoor hun gezondheid beter blijft of wordt. Hierdoor zullen de continu stijgende zorgkosten minder stijgen. Omdat er minder vlees gegeten wordt en meer groenten zal vanaf 2025 het aantal nieuwe patiënten met diabetes met 7,6% afnemen (4434 personen). Bij beroerte is de daling 27,7% (2883 mensen) en bij dikke darmkanker is de daling 2,9% (454 mensen). Verder zal dit voorstel zorgen voor een afname van veevoer en het aantal dieren dat geslacht wordt. Er wordt 18 miljoen kuub water mee bespaard.
JIJ KAN HELPEN
Om dit breed gedragen voorstel waar te maken is jouw steun nu nodig. Teken de petitie die de Europese politiek oproept om de eerlijke vleesprijs snel door te voeren. Ondertekenen kan op https://goodfoodprice.eu