Skip to main content
Nieuws

Terugblik TcVConnected: A Plan to Plant the Future

Geschreven door 11 maart 2022No Comments

Op donderdag 10 maart vond de Meet Up ‘A Plan to Plant the Future’ plaats. Centraal in de Meet Up stond het tienpuntenplan, dat 8 maart aangeboden is aan woordvoerders LNV en VWS van de Tweede Kamer.

Toelichting van het tienpuntenplan

Met een drietal gastsprekers is het tienpuntenplan toegelicht, bespraken we de rol van de overheid in de eiwittransitie en de mening van ‘de Nederlander’ op een meer plantaardig eetpatroon. De Meet Up werd afgetrapt door Frank Mechielsen, directeur van Feedback EU en lid van de kerngroep eiwittransitie van Transitiecoalitie Voedsel (TcV). Als één van de ontwikkelaars van het plan, was hij de aangewezen persoon om het tienpuntenplan toe te lichten aan de deelnemers van de Meet Up. Frank ging in op alle tien aanbevelingen aan de overheid om de eiwittransitie te versnellen. Zo noemde hij o.a. het verhogen van de prijs van dierlijke eiwitten via een belasting (in lijn met voorstel True Animal Protein Price Coalition) en het verlagen van de btw op groente, fruit, noten, zaden en peulvruchten en regulering van vleesreclame met minimaal een verbod op kiloknallers.

Politieke beschouwing & wat vinden Nederlanders van de eiwittransitie?

Herman Lelieveldt, docent politicologie aan de University College Roosevelt gaf antwoord op de vraag of, en hoe de eiwittransitie leeft in de politiek. Herman duidde de kloof tussen kennis en beleid, met daartussenin de gevestigde belangen die verandering tegenhouden. Op de vraag wat er nu nodig is om de eiwittransitie op de politieke agenda te krijgen antwoordde Herman: “Druk blijven zetten en vinger aan de pols houden”. Pablo Moleman van Proveg presenteerde resultaten van het onderzoek: ‘Wat vindt Nederland?’. Proveg heeft dit onderzoek laten uitvoeren om inzichtelijk te maken wat ‘de Nederlander’ vindt van een meer plantaardig eetpatroon. Wat blijkt; Nederlanders kijken positief tegen een meer plantaardig en minder dierlijk eetpatroon. Pablo vertelt dat 80 procent van de Nederlanders richting een verhouding van 50/50 plantaardig of dierlijk willen gaan. Verrassend is dat het onderzoek laat zien dat politieke partijen, op het gebied van meer plantaardig, niet altijd het standpunt van hun achterban vertegenwoordigen. Het volledige onderzoek vind je hier.

Bedrijfsleven in beweging

De Meet Up werd afgesloten met het bedrijfsleven. Vier organisaties presenteerden in een korte casepresentatie de kansen en barrières van de eiwittransitie voor het bedrijfsleven. Daarna gingen de deelnemers met elkaar in gesprek hoe het bedrijfsleven in beweging kan komen om plantaardig het nieuwe normaal te maken. Iedere organisatie deelde een andere focus. Catering was de focus van Compass Group. Vera Poot was aanwezig namens Compass Group en vertelde dat de organisatie nadrukkelijk een koploper in de eiwittransitie in Nederland wil zijn. Compass Group streeft naar een balans van 80/20 plantaardig/dierlijk in 2025. Isabel Boerdam van Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel richt zich om supermarkten nog meer in beweging te krijgen. Het was een interessante sessie waarbij niet alleen minder vlees aan bod kwam maar ook minder zuivel. Friek van Helden en Ilonka Audenaerde waren er namens Bonduelle om de focus op producenten in beweging te delen. Deelnemers gingen in gesprek over wat zij als minister Duurzame & Gezonde Voeding zouden doen om de verwerkers en producenten van voeding in beweging te brengen naar meer plantaardig. Tot slot gaf Peter Keijzer inzicht in wat het Louis Bolk Instituut doet op het gebied van de eiwittransitie en wat zij zien als kansen en barrières voor de productie van eiwitgewassen. De vraag wat er voor nodig is om productie in beweging te laten komen, zorgde voor een interessant gesprek.