Skip to main content
Nieuws

Denk mee met Eric van Veluwen

Geschreven door 30 maart 2020november 1st, 2021No Comments
Transitiecoalitie voedsel

Bij duurzaam congres en cultuurcentrum Antropia zijn de deuren tot 1 juni gesloten. Het bedrijf valt binnen één van de sectoren die het hardst geraakt worden door de uitbraak van het corona virus. Volgens operationeel directeur Eric van Veluwen is Antropia een financieel gezond bedrijf. “We kunnen wel tegen een stootje”.

Tijd voor reflectie en verbetering
Op de vraag of Antropia andere bronnen van inkomsten gaat onderzoeken, antwoordt hij nee. “Elke crisis is een kans. De vraag nu is hoe we hier sterker uitkomen”. Eric wil deze tijd gebruiken om naar de toekomst te kijken en Antropia nog duurzamer maken. Belangrijke vragen die hij zichzelf stelt zijn: “waar komt de crisis vandaan, wat betekent dit voor mijn bedrijf en wat kan ik verbeteren in deze periode?”. Zo werkt Eric de komende tijd aan het verbeteren van de maaltijdlijn met 159 vega & vegan gerechten en neemt hij de strategie voor Antropia onder handen.

Zoek elkaar op
Als tip aan alle ondernemers in deze crisis: “Zoek elkaar op. Iedereen staat nu op dezelfde stip en we kunnen maar één kant op, dat is naar een duurzame toekomst. Kijk wie er opstaat, wie doorgaat en vind elkaar. Werk samen en ga je eigen weg”. Door de crisis worden de pijnpunten van het huidige economische systeem bloot gelegd. Daarmee ook de noodzaak voor verandering. “Dat momentum moeten wij, als duurzame koplopers, zien te benutten”. Hierbij hanteert hij een duidelijke regel. “Ga op zoek naar echte producten en ken je bron. Deugt die? Dan kan je zaken met elkaar doen”. Om dat te faciliteren nodigt Eric het ondernemersnetwerk van Transitiecoalitie Voedsel uit om in juni, als dat tegen die tijd kan, naar Antropia te komen. “Tijdens deze bijeenkomst kunnen ervaringen worden gedeeld en bespreken we de vraag: hoe nu verder?”

Leer van de crisis
Als eerste bio-chefkok van Nederland is Eric al jaren bezig met het verduurzamen van het voedselsysteem. Daarom vindt hij het belangrijk dat er geleerd wordt van deze crisis. “Het is al een lange tijd bekend dat een uitbraak van een zoönose een groot risico is. Nu het hier is moeten we vooral goed nadenken over de vee-industrie, ook in Nederland”. Daarbij richt Eric een kritische noot aan supermarkten. “De grote supermarktketens hebben ontzettend veel verdiend in deze tijd, laat ze de verantwoordelijkheid nemen en geen voedsel meer importeren uit landen/streken die niet deugen. Voedsel moet eerlijk zijn en daar moet een echte prijs voor betaald worden”. Mede daarom vindt Eric True Cost / True Price een belangrijk onderwerp. Aan Transitiecoalitie Voedsel geeft hij mee: “Zorg dat de grote supermarktketens de verantwoordelijkheid nemen en laat hierover je stem als coalitie flink horen”.

Wil je reageren? Dat kan onderaan in de comments van deze LinkedIn Post. Kijk voor meer informatie over Antropia op https://www.antropia.nl of kom voor een eventuele samenwerking direct in contact met Eric via ericvanveluwen@antropia.nl

Transitiecoalitie Voedsel

Postadres
Stichting Transitiecoalitie Voedsel
Waterweg 64
3731 HM De Bilt

Transitiecoalitie voedsel

© 2022 Transitiecoalitie Voedsel