InterviewsNieuws

Gezond en duurzaam eten van eigen bodem | TcV in gesprek met Koen van Diverzio

By 6 juli 2020 No Comments

Toen Koen Nouws Keij zag hoeveel kennis er nodig was omtrent gezonde en duurzame catering bij zorginstellingen, is hij in 2011 Stichting Diverzio begonnen. Diverzio helpt gezond, smakelijk en duurzaam eten en drinken beschikbaar te maken voor patiënten, bewoners, professionals en bezoekers in zorg, welzijn, verpleging, overheid en onderwijs. Tegelijkertijd ontbrak de connectie naar partijen, zoals lokale boeren, voor het leveren van gezond voedsel. Om dit te faciliteren zijn praktijkprogramma’s ontwikkeld zoals ‘Duurzaam en Gezond aan Tafel’ voor verduurzaming en kwaliteitsverbetering van de maaltijdvoorziening van zorgorganisaties, en ‘Gezonde Korte Ketens’ voor agri/food ondernemers die regionaal en duurzaam willen leveren aan zorgorganisaties. Inmiddels bestaat Diverzio al bijna 9 jaar en zijn 120 zorginstellingen geholpen.

In dit interview praten we met Koen, TcV-er van het eerste uur, over gezondheid en voeding maar ook over de impact van de coronacrisis op de stichting.

Andere manier van werken

‘De coronacrisis heeft vooral effect op de manier van werken bij Diverzio’, aldus Koen. ‘Met name de masterclasses en workshops zijn de afgelopen weken afgelast en verschillende activiteiten staan stil. De lopende programma’s worden op aangepaste wijze, digitaal of op 1.5 meter afstand, voortgezet’. Het team van Diverzio werkt vanuit huis en ook het contact met klanten, partners en stakeholders wordt op afstand gevoerd.

Pas je aan als organisatie

‘Deelnemers van het praktijkprogramma ‘Duurzaam en Gezond aan Tafel’ zijn voornamelijk ziekenhuizen, GGZ-instellingen en verpleeghuizen. Deze organisaties hebben momenteel andere prioriteiten zoals het voorkomen van besmettingen en het behandelen van corona bij patiënten, bewoners en zorgpersoneel. Naast stress en werkdruk is er veel onzekerheid bij zorginstellingen over hoe de komende maanden de situatie zich zal ontwikkelen’. Koen is van mening dat het nut en de noodzaak van het praktijkprogramma ‘Duurzaam en Gezond aan Tafel’ voor patiënten, ouderen en zorgpersoneel nu juist erg actueel is. ‘Diverzio zal zich als organisatie moeten aanpassen en is hier ook mee bezig. Zo brengen we in kaart welke aanpassingen nodig zijn in diensten, producten etc. Hiervan maken we een concreet stappenplan en moeten we het vooral gaan uitvoeren’.

Stijging regionale afzet

Koen ziet verschillende deelnemers van het praktijkprogramma ‘Gezonde Korte Ketens’ de sprong maken naar het organiseren van eigen directe afzet naar consumenten via een bezorg- of -afhaalservice van streekboxen. ‘Je merkt dat de telers, boeren en ondernemers die hebben geïnvesteerd, of nu investeren als individu of collectief in een goede organisatie en (digitale) infrastructuur, hun directe verkoop aan klanten zien stijgen. Al is deze omzetstijging voor slechts een kleine groep weggelegd, aangezien veel agrarische ondernemers hun inkomsten zien verdampen omdat ze voor de exportmarkten en/of horeca produceren. Je vangt niet zomaar een omzetdaling van meerdere miljoenen binnen enkele weken op via de verkoop aan particulieren en andere kanalen, zoals zorginstellingen’.

Doe mee!

Aan het netwerk van Transitiecoalitie Voedsel heeft Koen de volgende oproep: ‘Zorginstellingen zijn welkom om deel te nemen aan het programma ‘Duurzaam en Gezond aan Tafel’. Boeren, telers en agrifood ondernemers zijn welkom om deel te nemen aan het programma ‘Gezonde Korte Ketens’. Koen vertelt dat Diverzio samen met haar partners de programma’s in aangepaste vorm aanbieden, geschikt voor de huidige situatie. Daarnaast benadrukt Koen dat Diverzio unieke en bewezen effectieve programma’s heeft ontwikkeld die bij zorginstellingen resulteren in minder voedselverspilling, gezondere catering, duurzamere producten en kostenbesparing. Voor boeren biedt Diverzio de tools om samen in een collectief, op een rendabele manier, directe regionale afzet te realiseren.

Daarnaast ziet Koen graag dat TcV zich inzet voor bewustwording bij politici, media, consumenten, handelspartners, boeren, telers en agrifood ondernemers, van gezond en duurzaam voedsel verkregen uit korte regionale ketens. ‘Focus de komende 12 maanden op het stimuleren van landelijke en regionale programma’s die gericht zijn om tijdens en na de crisis te bouwen aan meer zichtbaarheid en verkrijgbaarheid van gezond en duurzaam eten van eigen bodem’.

Voor meer info over de programma’s van Diverzio, kijk op: www.diverzio.nlwww.duurzaamgezondaantafel.nl of www.gezondekorteketens.nl