Skip to main content
Nieuws

Melkboer zonder koeien: Tom Grobben maakt plantaardige zuivel van Nederlandse soja

Geschreven door 13 september 2023No Comments

13 september door Nathalie van Wijkvliet


Generatie na generatie werd er op het land van de familie Grobben melkvee gehouden. Toen het de beurt was aan broers Tom en Bart om het boerenbedrijf over te nemen, werden ze geconfronteerd met de keuze: verdere intensivering, of het over een compleet andere boeg gooien? Het werd dat laatste. Stap voor stap vormden ze het melkveebedrijf om tot De Nieuwe Melkboer, waarmee ze plantaardige zuivel van Nederlandse sojabonen maken.

“Bart en ik zijn opgegroeid op deze boerderij, onder de rook van Enschede”, steekt Tom Grobben (31) van wal. “Het is een echt familiebedrijf, onze familie boert hier al generaties lang. Mijn broer en ik kwamen een aantal jaar geleden voor de keuze te staan of we de boerderij over wilden nemen, waar op dat moment 75 koeien werden gehouden. Een overname zou betekenen dat we moesten uitbreiden, een inkomen voor ons allebei was met dat aantal koeien niet mogelijk. Dat zagen we niet zitten, zeker niet met alle discussie die er momenteel is rondom de intensieve veeteelt. Maar ook omdat nog meer focus op efficiëntie niet iets is waar we plezier aan beleven. En omdat wij – en ook onze ouders – het belangrijk vinden dat je doet wat je leuk vindt, bleef er nog één optie over: we gooien het over een andere boeg.”

“We zijn echt aan het pionieren. Dat is niet altijd leuk of makkelijk. Maar we geloven hier in. Als je weet waar je voor staat, kun je veel meer barrières doorbreken”

Die andere boeg wordt het telen van sojabonen. Bart en Tom zien dat er – met name in Randstedelijk gebied – steeds meer vraag is naar plantaardige melk. Al pratend aan de keukentafel ontstaat het idee om soja te telen. Gewoon, op Nederlandse bodem. “Waarom niet, dachten we”, vertelt Tom. “Onze ouders moesten er wel even aan wennen, maar stonden er vrijwel meteen achter. Ga maar gewoon proberen, zeiden ze.” En dat is precies wat de broers doen: op zo’n 400 vierkante meter grond worden in 2017 de eerste sojabonen als experiment ingezaaid. “Het ging eigenlijk meteen best wel goed”, zegt Tom.

 

                                                            Tom (links) & Bart Grobben van De Nieuwe Melkweg   

Lees hier verder: https://maatschapwij.nu/duurzaam/tom-grobben-nieuwe-melkboer-soja


Dit artikel is onderdeel van de reeks ‘Woordvoerders van de Toekomst’, die we met MaatschapWij en Jeen Akkerman maken en die mede mogelijk is gemaakt door het programma Duurzaam DoorSamen zetten we de visionairs die vooruit kijken én die nu al werken aan een gezonder voedsel- en landbouwsysteem in de spotlights. Lees ook het verhaal van Welmoed Deinum, Jessica den Outer, Rob en Jessie van Hattum, Alice Kramer, Machteld Huber, Joost van Schie, Mark Venner, Krijn Poppe, Anne van Leeuwen, Marjan Minnesma, Lucas Simons, Peter Oosterhof, Jannemarie de Jonge, Drees Peter van den Bosch, Dalila Sayd, Bregje Hamelynck en Geert van der Veer of lees hier het verhaal van Frederike Praasterink.

Transitiecoalitie Voedsel

Postadres
Stichting Transitiecoalitie Voedsel
Waterweg 64
3731 HM De Bilt

Transitiecoalitie voedsel

© 2022 Transitiecoalitie Voedsel